latinica  ћирилица
21/04/2015 |  13:39 | Аутор: СРНА

Бијељина: Служен парастос за 33 борца

На Градском гробљу Пучиле у Бијељини данас је служен парастос за 33 борца 1. пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске који су, бранећи своја огњишта, убијени на данашњи дан 1993. године у мучком нападу здружених непријатељских снага Калесије, Теочака и Тузле.
Бијељина - Парастос - Фото: СРНА
Бијељина - ПарастосФото: СРНА

Борци овог батаљона су за сат времена имали и 32 рањена борца, а 10 их је нестало.

Ратни командант овог батаљона Боривоје Ђокић каже да тај "крвави" дан никада неће заборавити њихови саборци који су се и данас окупили, уз бројне чланове породица погинулих, пријатеља и суграђана, како би обиљежили дан страдања ових младића.

"Сваког априла на данашњи дан окупљаћемо се овдје, заједно са породицама убијених, рањених, заробљених и сјетити се овог трагичног догађаја када смо имали огромне губитке", рекао је Ђокић и додао да то чине и због будућих генерација да овај догађај не би био заборављен и да жртве не би биле узалудне.

Он је нагласио да ови борци не смију бити заборављени. "Ови борци осјетили су свирепост непријатељског убијања, одсијецања глава након заробљавања, што имамо документовано. Они, односно њихове породице данас заслужују много већу пажњу", каже Ђокић.

Он је навео да је Борачка организација Бијељина, која је организатор помена на жртве овог злочина, обновила споменик, дописала испуштена имена страдалих, изградила крст.

"Пишемо и брошуру поводом овог догађаја, односно биљежимо сваки податак да остане као документ, да се никад не заборави злочин почињен над овим људима", рекао је Ђокић и додао да ће сваки писани документ о страдању Срба у одбрамбено-отаџбинском рату бити важан и драгоцјен будућим генерацијама.

На обновљени споменик погинулим борцима на мајевичком ратишту прислужене су свијеће, положено цвијеће и вијенци представника Борачке организације, градске управе, сабораца, пријатеља и чланова породица мучки убијених Срба 21. априла 1993. године.