latinica  ћирилица
21/04/2015 |  13:40 | Аутор: СРНА

Војска Србије позвана на параду у Пекингу

Кинеско Министарство националне одбране упутило је званичан позив припадницима Министарства одбране и Војске Србије да 3. септембра у Пекингу учествују на војној паради, поводом прославе 70 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Позив за учешће представника Војске Србије упућен је с обзиром на допринос Србије побједи над фашизмом у Другом свјетском рату, као и због традиционално добрих односа двије земље и војске, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Кинеска страна цени пажњу коју Србија поклања развијању старих и изградњи нових партнерстава и на Истоку и на Западу, посебно са оним државама које представљају стратешке партнере, што се посебно односи на Народну Републику Кину, која је уједно и један од четири стуба спољне политике Србије", наводи се у саопштењу.

Министарство одбране подсјећа на то да је кинеска страна у неколико наврата исказала солидарност са српским народом и војском, издвајајући знатна материјална средства у оквиру донација за потребе Министарства одбране и Војске Србије, као и кроз помоћ након катастрофалних поплава.

"Србија је поносна на велики допринос сламању сила осовине током Другог светског рата и активно је посвећена неговању традиција антифашистичке борбе", наводи се у саопштењу из Министарства одбране Србије.