latinica  ћирилица
21/04/2015 |  13:52 | Аутор: СРНА

Удружити привредне снаге у региону

Предности удруживања привредника у региону су лакши приступ средствима Европске уније за пројекте и заједнички излазак на друга тржишта, сматрају представници 17 привредних комора из Србије, БиХ, Словеније и Хрватске.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Предсједник Жупанијске коморе Сисак Борис Месарић рекао је да су тржишта у сливу ријеке Саве веома мала и засићена, па се привредници са ових подручја морају удруживати да би изашли на друга тржишта.

"Сарадња комора није усмјерена на то да продајемо једни другима, него да се повежемо и да компаративне предности једне коморе повежемо са другим и изађемо на трећа тржишта, јер извоз нема алтернативу за сва наша подручја", рекао је Месарић новинарима у Бањалуци пред почетак форума предсједника привредних комора Економске регије у сливу ријеке Саве.

Он је додао да су Словенија и Хрватска чланице Европске уније, те да је веома важна сарадња са БиХ и Србијом, које су на европском путу, јер ЕУ преферира регионалну сарадњу и многи пројекти могу "проћи" ако су повезане регије, а не државе.

Предсједник бањалучке Подручне привредне коморе Горан Рачић оцијенио је да 17 привредних комора из слива ријеке Саве представљају велико тржиште, велики број предузећа и радника.

"У Економској регији у сливу ријеке Саве заступљене су све врсте индустријске дјелатности, од пољопривреде до прерађивачке", рекао је Рачић и напоменуо да бањалучка Привредна комора чини 60 одсто економије Републике Српске.

Привредници су констатовали да је питање енергије једно од кључних питања, јер је велики њен утицај на привреду и производ.

Рачић је рекао да привредници из Српске не одобравају најављено поскупљење електричне енергије, јер је цијена струје у Српској знатно конкурентна предност у односу на регион.

"Имамо заинтересоване инвеститоре и цијена струје је била кључна у доношењу одлуке за инвестирање", нагласио је Рачић и закључио да Српска тренутно има нижу цијену струје од 15 до чак 50 одсто у неким регионима.