latinica  ћирилица
21/04/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Погоршани односи Ватикана и Каптола?

Погоршани су односи Ватикана и хрватских бискупа након одлуке папе Фрање да на бискупска мјесте доведе умјерене "пасторалце", који се неће бавити дневном политиком.
Ватикан - Фото: архив
ВатиканФото: архив

Како наводе портали, кардинал Бозанић и Каптол веома су незадовољни због чињенице да је Ватикан на мјесто крчког бискупа именовао умјереног Ивицу Петањка.

"Телеграм" тврди да Каптол све лошије сарађује са апостолским нунцијем у Хрватској Алесандром Д`Ериком, који, како се тврди, има велики утицај на папу Фрању при његовим "кадровским рјешењима" у Хрватској.

Папа Фрањо је јасно показао да ће на водеће позиције Католичке цркве по цијелом свијету постављати свештенике који се више баве духовним послањем и промовисањем вјере, а мање локалном политиком и политичарима.

Међутим, кардинал Бозанић не крије незадовољство папиним избором Петањка, а Каптол брине да ће папа ускоро именовати још три нова бискупа.

То ће, вјероватно, опет учинити по критеријима по којима је поставио и крчког бискупа, а то би могло да изазове нове промјене у односу снага у Хрватској бискупској конФеренцији.

У пензију одлазе три најистакнутија црквена "тврдолинијаша": бискуп госпичко- сењски Миле Боговић, бискуп шибенски Анте Ивас те војни ординариј Јурај Језеринац.

Они су познати су као политички десничари, припадници националистичке, конзервативне струје Цркве. Били су најгласнији критичари владе Ивице Рачана и сада Зорана Млановића.

Извјесно је да ће папа на њихова мјеста поставити бискупе који ће се више бавити вјером, а мање политиком.

Папски нунциј Д`Ерико неколико пута дао је до знања да се не слаже са политичким испадима појединих бискупа. Истовремено, Ватикан замјера Каптолу на претјерано политизованој божићној проповиједи кардинала Бозанића.

Ватикан и Каптол разилазе се и у стратегији односа према Влади Хрватске.

Ставови нунција и хрватских бискупа око битних политичких питања, попут протеста бораца у Савској улици или финансирања Цркве, дијаметрално су супротни.

Бискупи замјерају папском нунцију да се пречесто састаје и разговара са министрима и премијером Милановићем.

Извори блиски Ватикану тврде да су се у Ватикану већ неколико пута увјерили да упозорења хрватским и словеначким бискупима да престану да оптерећују вјернике политиком и да се концентришу на вјерски рад - нису имали никакав ефекат.

Зато се Ватикан одлучио на озбиљан заокрет: на најважније дужности именоваће бискупе за које зна да ће бити лојални и који ће досљедно проводити све смјернице нове папске политике.

Ватикан је то већ учинио у Словенији. Након што је присилио на оставке љубљанског и мариборског надбискупа Антона Стреса и Марјана Турншека, што је мјера каква се не памти у Католичкој цркви, на њихова мјеста поставио је исусовца Лојзе Цвикла те фрањевца Стану Зореа.