latinica  ћирилица
21/04/2015 |  15:41 | Аутор: РТС

Чудовиште из Лох Неса 81 годину „пред објективом“

Прва фотографија „чудовишта из шкотског језера Лох Нес“, чувеног Несија, објављена је у британским медијима прије тачно 81 годину – 21. априла 1934. године. Обиљежавању годишњице придружио се и „Гугл“.

Гинекологу Роберту Вилсону првом је пошло за руком да фотографише чудовиште из шкотског језера Лох Нес. Фотографија објављена у листу Дејли мејл и даље је најпознатија слика Неси, а и данас се користи у рекламне сврхе.

Црно-бијела фотографија приказује „чудовиште“ дугог и танког врата које излази из језера.

Тачније, прва, али мутна фотографија направљена је 6. децембра 1933. године. Хју Греј је ту фотографију такође објавио у Дејли мејлу, али се на крају испоставило да је то био пас који тресе грану.

Међутим, Вилсонова фотографија је деценијама „одолијевала“ и успијела да увјери неколико милиона лаковјерних да се у Лох Несу заиста налази чудовиште.

Тек је 1975. године „тужна истина“ изашла на видјело – ријеч је о дјечјој слици подморнице чији је врх изгледао као глава неког чудовишта. Међутим, многи и даље не вјерују у то. Аутор те шале је био извјесни Мармедјук Ветерел.

Има невјероватних прича о Неси. Кружиле су гласине да је ријеч о змају или праисторијској животињи. Чак су и шкотске власти у једном тренутку наредиле полицији да патролира око језера како знатижељни мјештани и туристи не би узнемирили „питомо и симпатично“ чудовиште.

Неки свјетски медији шаљиво су навели да Шкоти заиста вјерују у постојање чудовишта Неси послије неколико чашица њиховог чувеног вискија.

Чудовиште из Лох Неса је на крају, уз виски, постало прави „амбасадор“ шкотског туризма.