latinica  ћирилица
21/04/2015 |  16:09 | Аутор: СРНА

Братунац- За 100 воћара 120.000 садница малине

Општина Братунац набавила је 120.000 садница малине које су данас подијељене произвођачима овог јагодичастог воћа.

Из средстава намијењених за развој пољопривреде у овој општини издвојено је 112.000 КМ за набавку наведених садница, које је добило 100 воћара.

- Саднице су обезбијеђене у оквиру трогодишњег пројекта "Обнављање и подизање нових засада малине и купине" који општина проводи уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике и Јапанске агенције за међународни развој - навео је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Раденко Радовић.

Он је додао да су саднице подијељене на основу ранг-листе која је утврђена у складу с јавним позивом општине Братунац који је објављен у септембру прошле године.

Радовић је навео да је од октобра прошле године донирано око пола милиона садница малине и купине, те најавио да ће до краја 2016. године бити обезбијеђено још око милион садница овог јагодичастог воћа.

- Циљ нам је да у оквиру тог пројекта обезбиједимо саднице за обнављање засада који су уништени током прошлогодишњих мајских и јулских поплава, те подизање нових засада на парцелама пољопривредника који желе да покрену или прошире производњу малине и купине - рекао је Радовић и додао да братуначка општина планира да прошири проиводњу малине са садашњих 2.000 тона на 4.500 тона годишње.