latinica  ћирилица
21/04/2015 |  16:19 | Аутор: СРНА

Суђење Чаушевићу: Није дошао вјештак за ДНК анализу

Вјештак за биолошка вјештачења и ДНК анализу у Центру за форензичку и информатичку подршку Федералне управе полиције Маја Мартиновић Мук није се данас појавила у Суду БиХ на суђењу Харису Чаушевићу званом Окс, који је оптужен за терористички напад на Полицијску управу у Бугојну 27. јуна 2010. године.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Предсједавајући Вијећа Апелационог одјељења Суда БиХ судија Тихомир Лукес рекао је да се вјештак није појавила јер је на боловању већ 15 дана.

У судници је претходно прегледан видео-исказ који је Мукова дала 9. септембра 2013. године током првостепеног поступка, када је рекла да је у пет наврата радила налазе по наредби Тужилаштва БиХ.

"Вјештачени су трагови с лица мјеста и то црна плетена капа, пар бијелих рукавица, те одјећа повријеђене полицајке Едине Хиндић. На црној капи су уочени трагови нечистоће и издвојен је материјал за ДНК анализу. Добијени ДНК профил упоредили смо са ДНК профилима осумњичених и установљена је подударност са ДНК профилом Хариса Чаушевића", рекла је тада вјештак.

Један од Чаушевићевих адвоката Ифет Ферагет поновио је да Тужилаштво БиХ није доставило све доказе нити наредбе на основу којих је Мукова сачинила налазе.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да одбрана није жељела данас преузети овјерене копије, доказе које тражи данима, и остала је при захтјеву да им буду достављени оригинали.

Чаушевић је рекао да не вјерује ни у какав садржај док не види оригинални документ јер је, како је навео, "Чампарин брат министар, који код себе има све печате".

Чампара је остао при приједлогу да Чаушевићу буде продужен притвор јер сматра да би он, ако би се нашао на слободи, покушао побјећи из БиХ с обзиром на првостепену пресуду и на кривично дјело - тероризам, те да се у том случају не би могао окончати овај поступак.

Ферагет је рекао да не постоји ниједан релевантан доказ који би указивао да ће Чаушевић побјећи, те додао да он нема ниједну путну исправу.

"Неко се очигледно штити. Због сукоба са покојним Сулејманом Тихићем, Чаушевић је постао црна врана и мета. Све то скупа је искориштено у овом поступку", нагласио је Ферагет.

Статусна конференција у овом предмету биће одржана 24. априла.