latinica  ћирилица
21/04/2015 |  17:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Сто година од прве употребе хемијског оружја

Поводом 100. годишњице од прве употребе хемијског оружја у Првом свјетском рату у градићу Ипр у Белгији, Удружење европских хемичара поново је осудило његову употребу и позвало све земље да потпуно укину његову производњу.

Прије тачно 100 година, 22. априла 1915. године у Ипру први пут је у већој мјери употребљено хемијско оружје. Иако је постојало вијековима, у виду отровних стријела, арсена и слично, његова употреба никад није имала тако разорно дејство као током Првог свјетског рата где је од хлорина или иперита умрло 90.000 људи, а повријеђено више од милион.

Предсједник Еухемса, асоцијација за хемијске и молекуларне науке, Дејвид Кол-Хамилтон присуствоваће комеморацији Организације за забрану хемијског оружја данас и Ипру.

"Хемичари имају могућност да направе, контролишу или деактивирају хемијско оружје, тако да Еухемс као представништво 160.000 европских хемичара, подржава све оне који осуђују употребу хемијског оружја и позива на његову потпуну елиминацију у свим земљама", рекао је он.


Европски хемичари навели су да 22. април никада не смије да буде заборављен и да треба да буде дио колективног сјећања, као и да никада не треба да се понови.