latinica  ћирилица
21/04/2015 |  17:54 | Аутор: СРНА

Тузла: Регионални енергетски форум

Министар енергије, рударства и индустрије ФБиХ Реуф Бајровић рекао је да је енергетика у врху приоритета Владе и да је ФБиХ начинила неке врло важне кораке у адаптацији свог енергетског система и тржишних механизама према међународним захтјевима.

Бајровић је, на отварању Регионалног енергетског форума Тузла - РЕФ 2015, нагласио да Министарство сетом енергетских закона који су на снази и оних који су у завршној фази доношења, ствара претпоставке за стратешки приступ и успостављање приоритета у провођењу реформи у енергетском сектору и у потпуности кореспондира са главним циљевима Енергетске заједнице у правцу креирања стабилног регулаторног и тржишног оквира којим би било обезбијеђено да енергија буде доступна свим грађанима на одржив, сигуран и конкурентан начин.

Он је нагласио је да је скуп успио окупити знатан број уважених гостију, чије ће знање и референце допринијети ФБиХ и БиХ да дођу до жељених реформи које су, осим усмјерености на основни циљ, а то је испуњење међународно преузетих обавеза и опредјељења дефинисаних кроз међународне споразуме и уговоре, усмјерене и на безбједност у снабдијевању, одрживост и развој капацитета и институционално јачање.

Из Владе ФБиХ саопштено је да се Форум одржава једном годишње и представља догађај на којем реномирани стручњаци дискутују о актуелним темама из области енергетских политика, примјене нових технологија и правцима развоја енергетике уопште.

Одржавање РЕФ 2015 представља почетну активност у процесу креирања регионалне платформе за координацију енергетске транзиције.

Посебан фокус овогодишњег РЕФ-а биће стављен на енергетске политике и на Трећи пакет реформе тржишта мрежних енергената - електричне енергије и гаса, те стратегије, планове и инвестиције у електроенергетском сектору.

У раду Форума учествоваће кључни актери енергетског сектора - доносиоци политичких и пословних одлука, представници регулаторних агенција, стручне и научне заједнице, међународних институција и развојних агенција, невладиних организација и посебно индустрије (компанија у сектору, произвођача опреме, те инжењеринг и консалтинг фирми) и финансијских институција.