latinica  ћирилица
21/04/2015 |  18:13 | Аутор: ТАНЈУГ

"Невјесте џихада" о Исламској држави

У Исламској држави постоји елитна женска полицијска јединица задужена, између осталог, и за кажњавање жена које не поштују строга правила, откривају двије бивше "невјесте џихада" пошто су успјеле да побјегну из те терористичке организације.
жене у буркама - Фото: ТАНЈУГ
жене у буркамаФото: ТАНЈУГ

Доа и Ум Оус, којима ово нису права имена, успјеле су да из сиријског града Раке, упоришта Исламске државе, побјегну у Турску гдје бораве илегално страхујући за свој живот.


За британски Скај Њуз говоре о задацима које су имале док су биле припаднице женске бригаде познате под називом ал Канса, а то су патролирање градом, претресање кућа, као и кажњавање жена које нису поштовале строга правила Исламске државе.

Док су арапске жене имале задужења у урбаним срединама, странкињама је често било дозвољено да се боре на фронту.

Доа (20) признаје да је временом завољела свог мужа Саудијца, борца Исламске државе који ју је убиједио да је посветити живот томе прави пут.

Сирију је напустила након што се он разнио у самоубилачком нападу.  И док је најчешће бичевала и кажњавала друге, Доа признаје да је неријетко морала да бичује и саму себе.

"Постоје различити степени кажњавања. Уколико ухватимо жену која покушава да побјегне, добиће 60 удараца бичем. Другачија казна следи онима које не поштују кодекс облачења'', каже Доа и објашњава да жени која не носи бурку или носи ципеле са штиклом следује казна од 40 удараца.

Доа признаје да жали због свега што је урадила, а да ју је највише узнемиравало бичевање старијих жена које нису поштовале прописе Исламске државе и носиле одговарајућу одјећу.

"У тим женама сам видела своју мајку. Девојке би требало да буду прописно одевене али старије жене не. А због тога су биле бичеване и понижаване'', додаје Доа.

Исламска држава је основала ову бригаду прошле године како би кажњавала жене које не поштују њихова стриктна правила што подразумијева да морају бити покривене у јавности као и да увек буду у пратњи мушкараца.

Да би жена постала чланица бригаде неопходно је да прође четворонедјељну обуку за руковање оружјем, а плата је била 70 фунти мјесечно.

Ум Оус каже да је у бригади упознала много страних жена, из Европе, па чак и Јапана. И она је, попут многих жена у Раки, била удата више пута, а последњи муж јој је био страни борац.

Први пут се удала за турског командира у Исламској држави који је погинуо у борби. Неколико мјесеци касније родитељи су је удали за египатског екстремисту који ју је оставио пошто је побјегао из Исламске државе.

Оус признаје да заправо никада није вољела ниједног мужа и да је била принуђена да се уда за њих јер није имала избора, те сматра да њени бракови нису били прави.

"Већи дио времена проводила сам у родитељској кући, јер је он стално био у борби. Долазио би кући на неколико дана, а онда се враћао на фронт тако да бих га виђала мање од мјесец дана годишње'', објашњава Ум Оус.

Доа и Ум Оус прве су жене које су јавно проговориле о свом бјекству из озлоглашене бригаде ове терористичке државе. Међутим, иако су побјегле, оне живе у сталном страху да ће их борци Исламске државе пронаћи и казнити.