latinica  ћирилица
21/04/2015 |  18:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Курдска странка: Султанова ноћна мора за Ердогана

Водећа курдска странка у Турској објавила је политички програм за парламентарне изборе 7. јуна, поручивши да ће он за предсједника Реџепа Тајипа Ердогана бити - "султанова ноћна мора".
Курди протестују у Турској - Фото: АП
Курди протестују у ТурскојФото: АП

 
Копредседавајућа Народне демократске странке  Фиген Јуксекдаг, објављући програм заједно са копредседавајућим Селахатином Демиртасом, рекла је присталицама да ће тај програм бити султанова ноћна мора, али сан за све људе у Турској.

Реџеп Тајип Ердоган, који је доминантна фигура у политичком животу Турске више од деценију, прво као премијер, а сада као предсједник, често се помиње као "султан" по некадашњим отоманским владарима, према којима изражава дивљење, пренио је АФП.

Копредседавајући ХДП Демиртас, поздравио је окупљене на курдском језику, и позвао на нови почетак. "Ми можемо да изградимо потпуно нову Турску само кроз радикалну трансформацију", поручио је он.

Осим гласова Курда, ХДП настоји да се обрати секуларним Турцима својом љевичарском поруком, већим правима жена и геј популације.

"Ми поручујемо хомофобичном размишљању које не признаје ни једну боју сем црне и бијеле... да прихвати своје боје", додала је Јуксекдаг.

Странка ХДП, која се налази на четвртом мјесту по истраживању јавног мњења, играће кључну улогу на изборима, на којима владајућа странка Правде и развоја настоји да обезбиједи двотрећинску већину како би промијенила Устав и дала предсједнику пуна извршна овлашћења.

ХДП ће покушати да по први пут пређе праг од десет одсто гласова, потребан за улазак једне странке у турски парламент.