latinica  ћирилица
21/04/2015 |  18:44 | Аутор: СРНА

Брисел: Усвојена заједничка изјава премијера западног Балкана

У Бриселу је завршен самит "западнобалканске шесторке" уз поруку комесара ЕУ Јоханеса Хана да је постигнут договор о језгру транспортне мреже за регион.

Хан је на заједничкој конференцији за новинаре са комесарком ЕУ за транспорт Виолетом Булц најавио да је ЕУ спремна да до краја ове године издвоји 130 милиона евра из ИПА (претприступних) фондова. Како је рекао, та цифра ће вишеструко порасти током следећих година.

"Али не треба заборавити да је транспорт једна ствар, а све што је у вези са енергијом јесте нешто друго", рекао је комесар и најавио да у Бриселу и на том подручју очекују напредак и конкретне приједлоге.

Булцова је рекла да је конференција догађај од изузетне важности не само за регион већ и за ЕУ. Додала је да ће 2030. године регионална транспортна мрежа Западног Балкана бити потпуно интегрисана са транспортном мрежом ЕУ.

Премијери западног Балкана

Премијери земаља западног Балкана и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић данас су на састанку у Бриселу усвојили заједничку изјаву о централној инфраструктурној мрежи и приоритетним пројектима.

Заједничком изјавом поново се потврђује залагање за повезаност, добросусједске односе, регионалну сарадњу и европске интеграције, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Истакнуто је залагање за поспјешивање регионалне сарадње и економске стабилности који представља један од заједничких инструмената за усклађивање са европским стандардима и испуњавање критеријума приступа ЕУ, а сам процес, како се наводи, требало би да донесе јасне користи грађанима западног Балкана још и прије приступа.

Заједничком изјавом се изражава снажна посвећеност "берлинском процесу" и истиче да су премијери и даље усредсређени на осигуравање да Самит, који ће бити одржан 27. августа 2015. године у Бечу, да конкретне резултате на основу конкретних инвестиционих пројеката.

"Признајемо да је побољшање повезаности у нашем региону, као и са ЕУ, кључан фактор за раст и радна мјеста на западном Балкану. Прихватамо да ће за ову заједничку амбицију бити потребно наше лично залагање и лидерство", наводи се у изјави.

Уз напомену да у ЕУ централна мрежа повезује све главне градове, главне економске центре и главне луке, истакнуто је да њено проширење на западни Балкан омогућава убрзавање политичких и регулаторних реформи, те фокусирање активности и инвестиција на кључним коридорима и међувезама.

"Договорили смо се да централна транспортна мрежа за западни Балкан буде назначена на приложеним мапама. У додатку, жељезнички Коридор осам биће разматран, укључујући и путем могућег финансирања припремних студија, детаљних усклађивања, пројектовања и образложења, с циљем његовог укључивања у централну мрежу током прегледа 2023. године", наводи се у изјави.

Премијери и предсједавајући Савјета министара БиХ прихватају да националне инвестиционе комисије морају без одлагања успоставити мрежу приоритетних инвестиција по секторима, јер је то предуслов за добијање подршке из ИПА-е два за инвестиционо кофинансирање.

"Мреже пројеката по секторима требају одражавати чињеницу да су пројекти Енергетске заједнице важан дио наше агенде повезивања", наводи се у заједничкој изјави.

Потписници су се обавезали да ће утврдити и без одлагања радити на свим потребним мјерама, као што су регулаторна питања, скраћивање прекограничних процедура, а што би могло довести до непосредних користи од повезивања за шест учесница, земаља западног Балкана и то по разумној цијени.

Изјава предсједавајућег Савјета министара БиХ и премијера Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, самопроглашеног Косова усвојена је у присуству европског комесара за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, европског комесара за транспорт Виолета Булц, те генералног секретара Регионалног савјета за сарадњу Горана Свилановића.