latinica  ћирилица
21/04/2015 |  19:17 | Аутор: Блиц

Жедни возачи су опаснији од пијаних

Уколико жедни сједнете за волан веће су шансе да изазовете саобраћајну несрећу него да сте пијани - тврди нова студија.

У циљу истраживања како дехидрираност утиче на возаче, научници са универзитета у Лоубороу су спровели својеврсни тест на основу кога су установили да жедни возачи направе дупло више грешака у саобраћају од оних који су пили једну чашу воде на сат времена.

Резултати истраживања и не би били толико чудни да се не зна просјечан број саобраћајних грешака које направе пијани возачи. Према овом истраживању испада да су опаснији жедни возачи.

Научници тврде да за ово постоји и објашњење. Наиме, дехидрираност утиче на наглу промјену расположења што повећава нервозу и смањује концентрацију.

Професор Рој Мауган, који је водио експеримент, каже да су резултати и њега изненадили.

- Возачи који су учествовали у експерименту првог дана су пили 200 мл воде на сат времена. Сљедећег дана смо им смањили количину воде на 25 мл на сат времена и резултати су били шокантни. Првог дана учесници су направили 47 саобраћајних прекршаја, док се другог дана тај број повећао на 101 - рекао је професор Мауган.

Он такође наглашава да овим истраживањем не жели да занемари лош утицај алкохола и наркотика већ само да скрене пажњу и на друге опасности.

- Сви знамо да је алкохол велика пријетња у саобраћају, али морамо да размишљамо и о другим опасностима. Једна од њих је и дехидратација - закључио је професор Мауган.

Резултати ове студије су објављени у научном часопису "Psychology and Behaviour".