latinica  ћирилица
21/04/2015 |  19:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Заслужили смо отварање поглавља

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас да отварање преговарачких поглавља кочи група "неодлучних" земаља и да ће покушати да их убиједи да промијене мишљење, док је премијер Србије Александар Вучић поручио да је тражио отварање преговора у јуну.

- Сматрамо да је у заједничком интересу да се поглавља што прије отворе - изјавио је Хан новинарима у Бриселу послије сусрета са премијером Вучићем и додао да међу чланицама ЕУ има земаља које су неодлучне по том питању.

- Учинићемо све да их наредних недјеља убиједимо да промијене мишљење - изјавио је Хан.

Он је казао да је Србија практично спремна да се отвори поглавље 32 о контроли финансија, али да се поставља питање критеријума за отварање поглавља 35, које је у вези са нормализацијом односа Београд и Приштине.

- То је политичко питање - рекао је Хан и истакао да би по његовом мишљењу отварање поглавља дало нови замах процесу интеграције цијелог региона у Европску унију.

Вучић је истакао да Србија убрзано завршава акционе планове за поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе и основна права, и да ће тај посао бити завршен већ за неколико дана. Он је, такође, подвукао да би отварање поглавља не само дало подстрек за даље реформе, него би из симболичких разлога много значило за српски народ.

Премијер Србије састао се раније данас са предсједником Савјета ЕУ Доналдом Туском и том приликом је истакао да је Србија урадила много на путу евроинтеграција и да је заслужила да отвори прва преговарачка поглавља већ у јуну.

У Бриселу je вечерас почела нова рунда дијалога Београда и Приштине на којој ће београдску делегацију предводити Вучић, а приштинску косовски премијер Иса Мустафа. 

- Наш кључни задатак је да Срби остану на Косову и помогнемо да сачувају своју безбједност. Ми се надамо да ће имати разумијевања за наше захтјеве, а ми ћемо у њима да истрајемо - казао је Вучић.

Истакао је да ће нова рунда дијалога трајати "вечерас до ко зна кад, а како би се направили договори који не би штетили националним интересима, а које Европска унија сматра да су неопходни".

Вечерас ће у дијелогу бити разговарано о проблемима телекомуникација, енергетици, проблему осигурања, питању цивилне заштите, општинских буџета на сјеверу Косова, мосту на Ибру.

Вучић је изразио задовољство што ће ЕУ активно учествовати у изградњи инфраструктурних пројеката, медју којима су Коридор 10 и аутопут од Косова до Ниша.