latinica  ћирилица
21/04/2015 |  19:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Тродневна жалост у Етиопији, протест у Адис Абеби

Етиопљани су данас започели тродневну жалост због њихових 30 суграђана, хришћана, које су у Либији убили припадници Исламске државе док је неколико стотина грађана изразило протест у пријестоници Адис Абеби.
Етиопија - Фото: AP
ЕтиопијаФото: AP

Та егзекуција, наводи АФП, ужаснула је Етиопљане и изазвала свјетску осуду, међу њима и папе Фрање који је изразио своју "најдубљу ожалошћеност и тугу".

"Они су животиње, немају никакве везе са човјечанством", рекао је Тесфаје Волд који је на видеу који су објавили џихадисти гледао смакнуће свог јединог брата Балча Белета.

"Видио сам га како клечи, маскирана особа је уперила пиштољ у њега и његовог пријатеља, а ножеви су били на њиховим грлима", испричао је он.

Видео снимак је објављен у недјељу и на њему се види како џихадисти држе своје заробљенике које су описали као "сљедбенике крста непријатељске етиопске цркве".
За погубљеним Етиопљанима жале у Етиопији и хришћани и муслимани који су одржали низ заједничких молитви уз своје верске вође.

Министар спољних послова Етиопије Тедрос Адханом је рекао у скупштини да ће влада предузети све неопходне мјере да заштити своје грађане и почети да враћа кући своје држављане који то желе.

Етиопски хришћани, које су у Либији убили припадници Исламске државе, били су мигранти који су покушавали да се домогну Европе, саопштио је јуче портпарол владе Етиопије Редван Хусеин.

Влада Етиопије потврдила је да су 30 њихових држављана, хришћана, који су били заточени у Либији, убили припадници Исламске државе, пошто се у јавности појавио снимак њиховог погубљења.

Исламска држава емитовала је у недељу снимак од 29 минута, на којем је приказано како њени милитанти убијају тридесетак Етиопљана хришћана у Либији.

Они су приказали убиство двије групе Етиопљана, које су ухватиле испоставе ИД на истоку и на југу Либије.

На снимку, маскирани борац ИД даје дужу изјаву, прије него што почиње убијање заробљеника.
Снимак прво показује убијање групе од 12 људи којима су главе одрубљене на плажи и другу групу од 16 људи, којима је пуцано у главу, на ивици пустиње.

Видео има званичан лого медијске куће ИД - Ал Фуркан, а текст на екрану идентификује заробљенике као "сљедбенике крста из непријатељске етиопске цркве".