latinica  ћирилица
21/04/2015 |  22:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Китаровић на свечаности СПЦ: Хрватска да буде држава стварне толеранције (ВИДЕО)

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поручила је данас на свечаној академији поводом 200. годишњице оснивања прве српске основне школе при загребачкој православној црквеној општини, и десетогодишњице оснивања Српске православне опште гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић", да Хрватска жели да буде држава стварне, а не само прокламоване толеранције.

Грабар Китаровић поздравила је учитеље, ђаке и званичнике ријечима "Христос васкрсе!", истакавши да је јубилеј важан не само по свом историјском значењу, него још више по томе шта значи за будућност.

Напоменувши да је просвјетни рад основни задатак Српске православне цркве, она је подсјетила на људе који су из љубави према свом народу своја знања и способности уложили у праведни циљ - да дјеца и млади добију што боље образовање и постану што бољи људи, пренио је портал индеx.хр.

"Тим настојањима нису сва времена била једнако склона, али прије десетак година дозрело је вријеме за обнову те просвјетне традиције", рекла је хрватска предсједница додајући да је на подстицај покојнога митрополита Јована, уз подршку СПЦ, као и државних и градских власти, отворена нова гимназија.

Школа користи име Кантакузине Катарине Браниковић, српске племкиње из 15. вијека, која је велики дио живота провела у Загребу и Хрватској.

"Са своје стране помагаћу афирмацију свих националних мањина и вјерских заједница", нагласила је хрватска предсједница и додала да је толеранција само основа за крајњи циљ - отварање простора афирмацији културних и вјерских идентитета мањинских заједница и њихова интеграција у друштвени живот.

Загребачко-љубљански митрополит Порфирије истакао је да хрватски и српски народ повезује хришћанска вјера и простор на којем заједнички живе и којег прожимају.

"Нисмо једнообразни и Богу се не морамо једнообразно молити", рекао је Порфирије, напомињући да је Бог створио различитост.

Изасланица српског предсједника Јасмина Митровић Марић оцијенила је да би било мање незнања и више љубави кад би се сви држали порука Светог Саве, првог српског учитеља и просвјетитеља.

"Одупирући се сопственом немару према култури памћења, његујући националну самосвокест и равноправност, развијајући слободно мишљење и стварање, српски и хрватски народ треба да поштују своје славне претке", рекла је Митровић Марић.