latinica  ћирилица
21/04/2015 |  22:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац разговарао са Китаровић о политици, али не и ћирилици

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић разговарала је данас са потпредсједником Самосталне демократске српске странке у Хрватској (СДСС) Милорадом Пуповцем о економским проблеми, политичкој стабилности и толеранцији, али не и о проблему ћирилице у Вуковару, јавила је вечерас хрватска агенција Хина.

Пуповац је истакао да је заједнички став да треба разговарати и показати одговорност за задржавање атмосфере толеранције у друштву.


"Разговор је био посвећен економским бригама Хрватске, политичкој стабилности и толеранцији те питању мањина и сарадњи са земљама у сусједству", рекао је Пуповац новинарима на Пантовчаку након састанка с Грабар Китаровић на који је дошао с предсједником странке Војиславом Станимировићем, јавља Хина.

"Дошли смо како бисмо започели дијалог с предсједницом, створили претпоставке за сарадњу, својим примјером показали да и када постоји разлог за полемичне тонове и различите ставове одговорност за изградњу дијалога и стварање претпоставки за међусобну сарадњу врло озбиљно разумемо. Наишли смо на такав став предсједнице", рекао је Пуповац.

О проблему ћирилице у Вуковару нису разговарали, напомиње хрватска новинска агенција.
"Разговарали смо о неопходности да се сачува атмосфера толеранције, узајамно поштовање као претпоставка за реализацију остваривања мањинских права у складу са законом и нисмо се дотицали ни једне теме посебно", рекао је он.

Сагласили су се, додао је Пуповац, да треба сачувати толеранцију, позитивну атмосферу која је земљу издвојила у односу на друге и увела је у политичко грађанство ЕУ.

Са предсједницом Грабар Китаровић и другим институцијама треба радити како не би долазило до нарушавања позитивне атмосфере и толеранције, како политичке, тако и етничке, подвукао је Пуповац.


Предсједница државе ће и сутра наставити разговоре с челницима парламентарних политичких странка о стању у земљи.