latinica  ћирилица
21/04/2015 |  22:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Јемен- Крај бомбардовања

Коалиција арапских земаља, предвођена Саудијском Арабијом, објавила је крај акције бомбардовања шиитских побуњеника у Јемену.
Јемен - Аден - Фото: AFP
Јемен - АденФото: AFP

Они наводе да је "пријетња" коју су Хути представљали уклоњена и да сада почиње нова, политичка фаза борбе.

Портпарол коалиције, генерал Ахмед Ал-Асири објавио је "крај операције" ваздухопловних снага на захтјев предсједника Јемена и Владе. Он није искључио могућност да коалиција и даље интервенише да спријечи кретање побуњеника, и додао,  да ће поморска блокада остати.

Војна интервенција арапске коалиције против побуњеника Хутија који имају подршку Ирана, почела је 26. марта у Јемену на захтјев јеменског предсједника Абд Рабо Мансура Хадија који је побјегао у Саудијску Арабију пред побуњеницима.

Коалиција је најавила почетак нове фазе назване "Повратак наде" за обнављање политичког процеса у Јемену, испоруку хуманитарне помоћи и борбу против тероризма у земљи у којој је активна Ал Каида.

По саопштењу саудијског Министарства одбране, ваздухопловна офанзива је елиминисала пријетњу од побуњеника по Саудијску Арабију и друге суседне земље. Како је наведено, уништено је тешко наоружање, међу којима балистичке ракете које су заплијенили Хутији.

Хутији су у септембру освојили Сану и велике дијелове Јемена, уз помоћ безбједносних снага лојалних Абдулаху Салеху.