latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Укидање санкција Ирану одговара Русији

Укидање санкција Ирану у потпуности одговара интересима Русије и биће корисно за билатералне економске односе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Иран је дугогодишњи партнер Русије, у основи наших односа је традиција пријатељства и добросусједства. Увјерени смо да ће смањење напетости око Ирана бити корисно за двостране трговинско-економске односе и, у складу с тим, донијети осјетне погодности Русији", рекао је Лавров у интервјуу листу "Аргументи и факти".Лавров је то рекао одговарајући на питање зашто Москва помаже Техерану да се избави од санкција ако то може да обори цијену нафте и буде неповољно, пренео је ТАС

Руски министар иностраних послова рекао је да не постоје никакве забране Савјета безбједности УН за извоз иранске нафте и гаса и да их "Техеран и сада продаје државама које се не боје нелегитимних западних рестрикција, а и онима који су успјели да се 'споразумно' договоре са Вашингтоном".

"Регион Блиског истока и сјевера Африке сада доживљава период великих потреса, везаних, између осталог, и за активирање екстремистичких и терористичких снага, са јачањем међуетничких и међуконфесионалних несугласица", рекао је Лавров, додајући да је "пожар захватио Сирију, Ирак, Јемен, Либију" и да је "немирно у многим другим земљама".

Према његовим ријечима, погоршавање стања могло би имати велики негативан утицај на међународну стабилност и интересе многих земаља, укључујући Русију, чије су "јужне границе сасвим близу".

Лавров је, такође, рекао да Москва "досљедно повлачи потезе за политичко рјешавање конфликтних ситуација и решење многобројних проблема региона и доприноси успеху одговарајућих мултилатералних напора".