latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Интензивни руско-српски односи

Руско Министарство спољних послова оцијенило је односе Русије и Србије у 2014. години као интензивне.

Односи су кулминирали посјетом руског предсједника Владимира Путина Београду прошлог октобра, навело је министарство.

У годишњем извјештају руског Министарства спољних послова се наводи да су у 2014. "руско-српски контакти били интензивни, а резултовали су посјетом предсједника Путина Београду 16. октобра 2014. поводом прославе 70. годишњице ослобађања српске престонице од нацистичке окупације".

"Досљедни став Србије да се не придружује увођењу санкција против Русије је омогућио значајно повећање извоза српских пољопривредних производа на руско тржиште", истакло је руско Министарство, а пренијела је агенција Тасс.

У извјештају објављеном на сајту руског МСП се такође наводи да су односи Русије и неких чланица Европске уније и даље на прагматичном нивоу упркос санкцијама.

"Њемачка је отворена према прагматичном дијалогу кад је ријеч о најважнијим државним питањима, упркос томе што се придружила иницијаторима оштре анти-руске политике у контексту украјинске кризе", стоји у документу.

Кад је ријеч о Британији, догађаји у Украјини су резултовали практичним замрзавањем готово свих канала званичне билатералне сарадње са том земљом, навело је руско Министарство.

У извјештају стоји и да, иако је ускладила своју политику са политиком ЕУ, Аустрија је и даље једна од противница дугорочног сукоба са Русијом и пооштравања санкција.