latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:43 | Аутор: Политика

ФБИ измишљеним доказима слао у смрт

Форензичари су лажно свједочили у случајевима против неколико стотина људи од којих је 14 судски убијено или је преминуло у ћелији.

Федерални истражни биро 20 година је слао осумњичене на доживотну робију или електричну столицу на основу фабрикованих доказа, свјесно преувеличавајући значај и вјеродостојност микроскопске анализе власи пронађених на мјесту злочина.

“Вашингтон пост“ је сазнао да су безмало сви форензичари владиног тијела лажно свједочили на скоро сваком суђењу за тешка кривична дјела, попут силовања и убиства. Елитна агенција за истраживање злочина и Министарство правде признали су да је писање престоничког дневника – тачно.

Лист се позива на извјештај који је саставила сама влада на основу ревизије неколико стотина случајева између 1980. и 2000. ФБИ је измишљао доказе у корист тужилаштва укључујући 32 суђења која су се завршила изрицањем смртне пресуде.

Међу њима је и 14 затвореника над којима је већ извршена егзекуција или су преминули у ћелији. То не значи да су они и стварно били невини, али су њихову судбину вјероватно запечатили запослени у згради “Џеј Едгар Хувер“ у Вашингтону.

Чак 26 од 28 вјештака позивало се на измишљене доказе. Извјештај је показао да су они преувеличавали вјеродостојност својих сазнања, која су се показала нетачним у 96 одсто случајева (у 257 од 268 суђења). Влада је поново прегледала доказе након бројних притужби кажњеника и невладиних организација као и писања медија. Управо је “Вашингтон пост“ прије три године скренуо пажњу на проблем када је објавио причу о тројици невиних осуђеника и стотине других сличних случајева. ФБИ и министарство су саопштили да “узимају у обзир све оптужене који су погођени“ и да више неће правити такве грешке.

Држава је већ ослободила четворицу ухапшених за које се испоставило да су послати иза решетака само на основу лабораторијске анализе ФБИ. Један од њих је Кливленд Рајт, који је пуштен кући прошле године, послије 28 година проведених у ћелији за убиство које није починио. Посветио се борби за права сапатника и чека одштету за грешку државе због које је пола живота испаштао за туђ злочин.

По Рајта је било кобно што је суд као неупитни доказ узео анализу косе пронађене поред тијела жртве. Стручњаци који су говорили за “Пост“ казали су да је ова пракса била “потпуна катастрофа“ јер се микроскопским испитивањем не може потврдити да ли влас припада извјесној особи или је само веома слична коси неког другог. ФБИ је послије 2000. осавременио приступ укључујући ДНК анализу, али је признао да све до 2012. његови лабораторијски налази нису били сасвим научно потврђени.

Ово ће бити аргумент више у рукама америчких организација које се залажу за укидање судских егзекуција. Извршена смртна казна не може се исправити када се испостави да је човијек невин, што се често дешава. Ново признање о грешкама и лажирању доказа вјероватно ће довести до више стотина жалби осуђених за најтежа кривична дијела. Влада је обавјестила тужилаштва у 46 држава и граду Вашингтону да преиспитају доказе и одлуче да ли ће поновити процесе. Не очекује се да ће се то догодити у свим случајевима јер је свједочење федералних вјештака каткад био само споредни доказ.