latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Добра атмосфера, скроман напредак

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ након нове рунде дијалога о нормализацији односа са представницима Приштине да су разговори протекли у конструктивој атмосфери и да је остварен скроман напредак.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Он је сљедећу рунду најавио за мај.

- Ово је био добар дан за разговор, рекао је Вучић након готово четворосатне рунде разговора у кабинету високе представнице за спољну политику и безбједност ЕУ Федерике Могерини.

Он је рекао да је конкретан напредак остварен само када је ријеч о отварању два нова прелаза на административној линији.

- Један од тих прелаза ће бити према Рашкој, а други у општини Медвеђа, објаснио је Вучић додајући да је отварање једног од прелаза тражила београдска страна, а другог приштинска.

Вучић је казао да је било ријечи о великом броју питања и да је у неким од њих дошло до приближавања ставова, као и да ће радне групе наставити да раде на припреми сљедеће рунде дијалога.

- Покушаћемо да нађемо неки заједнички терен, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је било ријечи о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), али да ту, нажалост, није нађен заједнички језик.

Сем тога, додао је, причало се и о енергетици, телекомуникацијама и примјени договора о цивилној заштити.

- Постигли смо договор да се заустави приватизација фирми на сјеверу Косова, а у склопу разговора о повратку српских посланика у косовску скупштину, рекао је Вучић.

Говорећи о проблему енергетике, истакао је да је приштинска страна признала да се језеро Газиводе већим дијелом налази на територији централне Србије.

Косовски премијер Иса Мустафа је, након ове рунде дијалога, казао да ће представници Срба са сјевера Косова од сада бити укључени у процес приватизације.

- То је њихова жеља и то им треба омогућити, али уз пуно поштовање косовских закона, поручио је Мустафа.

Он је указао да ће радне групе сљедећих дана наставити разговор у вези са формирањем ЗСО.

Могерини: Конструктиван састанак

Висока представница ЕУ Федерика Могерини изјавила је ,по завршетку разговора двије делегације, да су двије стране размотриле напредак у примјени постигнутих договора, посебно споразума о правосуђу и договора о цивилној заштити.

Она је на свом Твитер налогу оцијенила да је састанак био конструктиван.

У саопштењу послије састанка се наводи да су двије делегације размијениле мишљења о енергетици, телекомуникацијама и успостављању Заједнице српских општина.

Договорено је да буду предузети конкретни кораци у периоду до сљедећег састанка.