latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:59 | Аутор: БЕТА

Пад Њемачке који нико није очекивао

Повјерење инвеститора у Њемачкој пало је у априлу први пут у посљедњих шест мјесеци, показујући да је слаб глобални раст утицао на расположење улагача.

Помно праћени индекс повјерења инвеститора ког израчунава ЗЕВ пао је овог мјесеца на 1,5 поена на 53,3 поена, разочаравши аналитичаре који су прогнозирали раст индекса на 55,3, преноси агенција Франс прес.

"Њемачка економија је у добром стању. Стабилно тржиште рада и плате у порасту јачају повјерење и подстичу домаћу потрошњу. Ипак, тренутна слабост свјетске економије утиче на извоз и умањује вјероватноћу даљњег јачања немачке привреде ", рекао је предсједник ЗЕВ-а Клеменс Фист.

Њемачка привереда доста зависи од извоза аутомобила и индустријских машина. БДП Њемачке порастао је у посљедњем тромјесечју за релативно солидних 0,7 одсто у односу на претходно.

ЗЕВ формира инекс на основу одговора аналитичара и инвеститора на питања о њиховом мишљењу о тренутној привредној ситуацији у Њемачкој, као и очекивањима за предстојеће мјесеце.

Подиндекс који мјери тренутну економску ситуацију порастао је за 15,1 поен на 70,2 поена у априлу, што је највиши ниво од јула 2011.