latinica  ћирилица
22/04/2015 |  09:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Ово је највећа породична фирма

На листи од 500 највећих породичних компанија у свијету највише је оних из САД-а, на челу с трговинским ланцем Волмартом.

Слиједи њемачки Фолксваген, а трећи је Беркшир Хатавеј, показује истраживање швајцарског Међународног института за менаџмент "Глобал фемили бизнис".

Међу 100 највећих породичних фирми фигурирају четири из Швајцарске, а најбољи пласман има фармацеутски гигант Рош, преноси швајцарски лист. Највеће породичне фирме у свијету, њих 500, запошљавају заједно 21 милион људи и остварују укупни приход од 6.523 миллијарде долара.

У Швајцарској, према истраживању Ернст&Јанга, 88 одсто свих компанија чине породична преузећа. Ова стопа у остатку Европе варира између 70 и 80 одсто, док у САД-у износи 90 одсто.

Према студији швајцарског института, највеће породичне фирме послују у Сјеверној Америци, на челу с продавцем дисконтне робе Волмартом и конгломератом америчког милијардера Ворена Бафета.

У Швајцарској најзначајнија породична компанија, са становишта прихода, јесте Рош, а слиједе групација за транспорт и логистику Кихне Нагел, група за амбалажу Тетра лавал и женевски произвођач луксузних производа Ришмон.

Како се наводи, код породичних фирми питање насљедства врло је значајно на дуги рок. У просјеку, четири генерације из исте породице предводе ова предузећа. Најстарија породична фирма је Такенака компани из Јапана, активна у сектору некретнина, која послује од 1610. године.

Око половине компанија са листе највећих породичних фирми котира на берзи. Једно предузеће сматра се породичним ако је нека породица власник најмање 50 одсто капитала за фирме које нису на берзи, и 32 одсто за оне које то јесу.