latinica  ћирилица
22/04/2015 |  09:09 | Аутор: СРНА

Диковић: Хеликоптер није смио да лети без мог знања

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић изјавио је да хеликоптер Војске Србије, у чијем је паду страдало шест људи и беба, није требало да полети без његовог знања.

Диковић је нагласио да је намјера да се спасе беба била неспорно исправна, те да му смрт посаде и бебе и данас подједнако тешко падају због чега осјећа личну одговорност.

Према његовим ријечима, колико је ко одговоран, утврдиће надлежни органи.

Диковић је потврдио да су због ове несреће против четири генерала и једног пуковника у Војсци Србије покренути дисциплински извиђаји.

"О одговорности поменутих особа не бих говорио пре оних који су за то надлежни. Немам право на то", рекао је Диковић за "Вечерње новости".

Диковић је навео да је, према оном што су утврдиле надлежне комисије, Контрола лета одредила мјесто слијетања хеликоптера, што се показало као кобно.

"Да ли им је то неко сугерисао или наметнуо, не знам. То би требало да покаже истрага коју не спроводи Војска", рекао је Диковић.

Диковић је најавио да ће Војска Србије бити 9. маја на прослави Дана побједе у Москви јер је дала значајан допринос побједи над фашизмом и његује антифашистичке традиције савремене Европе.

"Представљаће нас 72 гардиста и по један припадник Копнене војске, РВ и ПВО /ратног ваздухопловства и противваздушне одбране/ и Команде за обуку, на челу са командантом Гардијског батаљона потпуковником Владимиром Вукајловићем", рекао је Диковић.