latinica  ћирилица
22/04/2015 |  09:12 | Аутор: СРНА

Истрага Сипе у Котор Варошу - на мети 200 Срба?

Агенција за истраге и заштиту БиХ, по налогу Тужилаштва БиХ, већ неколико мјесеци води истрагу у вези са ратним дешавањима у Котор Варошу и сачинила је два списка на којима се налази око 200 имена, пише "Прес Република Српска".
Хајка на Србе из Котор-Вароша - Фото: Screenshot
Хајка на Србе из Котор-ВарошаФото: Screenshot

На мети истраге су чланови војног и политичког руководства ове општине из тог периода, али и велики број појединаца који нису били ни на каквим функцијама током ратних дешавања, па чак и лица која током рата нису била, не само у Котор Варошу, већ уопште у БиХ, наводи се у тексту.

Лист наводи да је Сипа сачинила два списка на којима се налази скоро 200 имена и од Полицијске станице Котор Варош затражила да им достави документацију из војне евиденције за све људе са списка.

- Никоме у Котор Варошу није јасно на основу чега су сачињени фамозни спискови који су узбуркали јавност у цијелој општини, јер се на њима налазе и мртви, као и особе које су се одселиле из Котор Вароша неколико деценија прије почетка рата, наводи лист.

На списковима Сипе налази се по неколико људи са истим именом и презименом из чега се, како пише лист, кристално јасно види да су спискови прављени насумично и с циљем да се људи узнемире и узбурка ситуација у овој општини.