latinica  ћирилица
22/04/2015 |  09:56 | Аутор: СРНА

Додик: Злочин у Јасеновцу у забораву, злочинци без казне

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да злочин у Јасеновцу, у којем је страдало више од 500.000 Срба, никада није успио да буде представљен на начин како се и десио, те да је остао у забораву, као и злочинци, који никада нису одговарали.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Напоменувши да су у Јасеновцу била огромна страдања српског народа, Додик је подсјетио да је у јасеновачким стратиштима убијено и 23.900 дјеце, те да је то у историји једини логор за дјецу.

"Та чињеница говори колико је то било монструозно и неупоредиво са било којим другим стварима. У том погледу, задатак свих нас овдје јесте да вратимо сјећање на чињенице које су се тамо десиле", истакао је Додик у интервјуу за Електронске новине Андрићевог института "Искра".

Предсједник Српске је подсјетио да је општина Дубица прије рата имала 30.500 становника, од чега је у њој убијено 19.000 Срба, што представља скоро 75 одсто српске популације у то вријеме.

"Муслимани и Хрвати тада нису дирани. Само су Срби колективно вођени у Јасеновац. Још је један куриозитет - да је тек 25 година након Другог свјетског рата први Србин регрут отишао на служење војске. Требало је више од 20 година да неко буде рођен, па да иде у војску", истакао је Додик.

Говорећи о злочину почињеном у протеклом рату у Сребреници, Додик је напоменуо да је недавно посјетио ову општину и да се наметнула потреба да посјети и Меморијални комплекс у Поточарима, због жртава које су ту страдале.

Истакавши да нико не може да оправда убиства и то што се десило у Сребреници, Додик је упозорио да је проблем у вези са Сребреницом политизација злочина, покушај да се из тога извуку политичке консеквенце и да се то наметне као колективна одговорност Србима.

"Али, то је неприхватљиво. И због тога, наравно, треба раздвојити почаст или помен жртвама од закулисних политичких игара које иза тога често стоје. Ја сам, управо желећи да се Сребреница на тај начин доживи, потпуно то одвојио од оног што ће бити политизација. То је присутно на готово свим манифестацијама које се одржавају", рекао је предсједник Додик.

Коментаришући чињеницу да неке државе већ 100 година негирају геноцид над Јерменима, па не шаљу своје представнике на комеморацију 24. априла, као и то да многи не желе, а многима на дозвољавају да отпутују у Москву на прославу 9. маја - Дана побједе над фашизмом, Додик је рекао да својим доласком или недоласком нико не може промијенити чињенице.

"Јасеновац се десио, било да је тамо данас неко дошао или није дошао. Да није било Руса, Совјетског савеза, питање је да ли би се побиједила хитлеровска коалиција или Хитлер сам и зато дефинитивно нису у праву они који наводе да 'из некога разлога' не желе или не могу да дођу, јер само прије неколико година, када је глобална политичка ситуација изгледала мало другачије, на тим парадама у Москви учествовали су готово сви виђени људи свијета. Чак је, својевремено, била и једна америчка војна јединица која је била дио укупне параде", навео је Додик.

Он је у интервјуу за Електронске новине Андрићевог института "Искра" истакао да се то покушава употријебити у дневно-политичке сврхе, у обрачуну који је глобалан и за који се не зна до када ће да траје.

"Али, када погледате назад, не можете промијенити чињеницу да је 22 милиона људи из Совјетског савеза погинуло да би се побиједила хитлеровска коалиција. Наравно, ту треба додати утицај и улогу САД које су отвориле други фронт и неке друге ствари које су се десиле... Али, свакако доминантан допринос побједи припада Русији, јер је Русија била искључиви циљ Хитлера и његове фашистичке намјере да овлада источним просторима, због енергетике и због историје", нагласио је Додик.

Предсједник Српске је потврдио да је добио позив од предсједника Руске Федерације Владимира Путина, те да ће присуствовати обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Москви.