latinica  ћирилица
22/04/2015 |  10:11 | Аутор: СРНА

Додик: Подаништво-највећа пријетња опстанку Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да су нескривене амбиције Бошњака да Српску избришу са географско-политичких карата и подаништво најдиректнија пријетња њеном опстанку.

Та нескривена амбиција Бошњака није довољна ако нема нашег опструкционизма нашој идеји. Нажалост, у готово сваком периоду се нађе неко кога изаберу уз помоћ гласова Бошњака и он извршава одређене 'радове' с циљем афирмације те идеје о укидању Републике Српске, рекао је Додик у интервјуу за Електронске новине Андрићевог института "Искра".

Он је нагласио да јавност треба да зна да је Младен Иванић у изборима за српског члана Предсједништва БиХ, у односу на Жељку Цвијановић, имао 25.000 српских гласова мање, а када су из иностранства дошли гласови Бошњака - 34.000, онда је остварио већину од 7.000 гласова.

- То значи да су одлучујућу превагу учинили бошњачки гласови, који јесу легитимни, али у политичком смислу, без обзира што гласају у Републици, они гласају против Српске и не желе јој ништа добро. Зато, када се изабере Иванић гласовима Бошњака, онда то прави политичку обавезу у том погледу и та врста подаништва је највећа опасност за опстанак Српске, истакао је Додик.

На констатацију да је у Српској на дјелу "будимпештанско прољеће у покушају", попут оног у Србији, које има за циљ свргавање с власти предсједника Републике и владајуће странке СНСД-а, чији је лидер, Додик је рекао да нико није наиван па да то не види.

- Будимпешта јесте центар који се поново активирао, центар којег су Американци створили и отворили да окупе наводно 'домаће снаге' које треба да изврше неке своје задатке, рекао је Додик и додао да је у Будимпешти било сједиште које је окупило представнике "Отпора" када је рушена власт Слободана Милошевића.

Он је навео да су се потом мало умирили, па тај центар више није постојао, али су га реактивирали неколико мјесеци пред изборе у Републици Српској.

- Мислим да је то било у априлу прошле године. То је био покушај да направе довољно критичне масе како би се 'кроз изборе' извршила промјена структуре власти у самој Републици Српској, јер смо ми њима постали 'реметилачки фактор' у погледу реализације раније датих обећања, прије свега, политичком Сарајеву и у настојању да се направи држава по мјери њих, те да се на неки начин држе мирни, нагласио је предсједник Српске.

Све то, истиче Додик, нису успјели да ураде кроз изборе, али је сама кампања показала да су то били најжешћи избори у смислу удара на једну партију и на једну личност.

- То сам тако и доживљавао и то је могло да се види, али у томе нису успјели. Да живе и да нешто раде, видљиво је рецимо кроз то да успијевају да подигну елан опозицији која је изгубила изборе. Само неколико мјесеци послије изгубљених избора, покушавају да их увјере да могу извршити промјене, рекао је предсједник Српске.

Управо то, истиче Додик, говори каква је њихова намјера.

- Ми знамо да то постоји, знамо да ангажују и неке медије у Републици Српској, а неки то већ предано раде. Ријеч је о томе да се изграђени домаћи ауторитет уруши и још ако је могуће у самом врхунцу тог политичког ауторитета, оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су "они свјесни да то само јача његово увјерење за афирмацију јавних ставова о Републици Српској", које је раније износио, и те ставове може само да оснажи, а никако да их умањи.

- Сматрам да је то исправно и то осјећам пуним срцем, пуном снагом и управо због тога што могу да афирмишем те ставове. И они знају да ни у чему нису успјели, уколико не успију да у наредних неколико година 'поравнају' власт у Републици Српској са причама о наводном лоповлуку и криминалу, што им је главна узречица", напоменуо је Додик.

Додик је навео да народ, под притиском те атмосфере и напрасног ентузијазма, успије можда да склони неку власт, али веома брзо схвати да они који долазе нису његов избор, већ нечији туђи.

- И онда то друштво не можете никада да стабилизујете, упозорио је Додик.

Он је у том погледу запитао зашто је једна Либија под Гадафијем била стабилна земља, сви су добро живјели, а сада панично сви бјеже из те земље.

- Значи да Гадафи није био проблем Либије, већ је био проблем некога другог! Он није био проблем тог народа и није га народ срушио. Да није било бомбардовања са стране, никада га не би промијенили. Тај интервенционизам је у овом случају везан за нафту, нафтоводе и неке друге стратешке ствари..., истиче Додик.

Он је додао да нико не може кривити народ зато што не може да се сјети да је 1996. године Српска била у потпуном расулу и то не само у економском и социјалном, него и у државно-правном смислу.

- Два периода - 1996. и 2015. година су готово неупоредива. Зато треба освјежавати сјећања. Али имате и оне, управо из 'будимпештанске приче', који говоре да није важно како је било и како ћемо живјети, већ 'ја хоћу да једем', као да се овдје гладно! Па више има у Америци гладних људи! Имате у Америци више просјака него што можете да замислите, има тамо људи који веома тешко живе, има социјално тотално угрожених, рекао је Додик.

Он је убијеђен да су нови српски функционери у Сарајеву управо продукт "будимпештанске приче". "То потврђује чињеница да се све ово вријеме након избора управо Сарајево покушава политички поставити као центар, у најмању руку, Републици Српској", наводи Додик.

Он је рекао да се може видјети да су ранији напади сарајевских, бошњачких медија на Републику Српску и на њега лично одједном спласнули и да је промијењена концепција.

- Узети су домаћи медији, јер се спознало да су напади који су стално долазили из Сарајева јачали и мене и Републику Српску, констатовао је Додик.

Збот тога је сада, упозорава Додик, "узето" неколико телевизија, новинара и осталих у Српској који "сарајевски посао" раде још преданије него што је то радило Сарајево.

- Зато су они љубимци и љубитељи Сарајева и онога тамо што они желе. Дакле, политички представници Срба данас, они који су у власти у Сарајеву, дефинитивно се употребљавају за покушаје да се развласти Српска, категоричан је предсједник Српске.

На питање да ли високи представник Валентин Инцко остаје у оквиру својих компентенција када позива на уздржаност у односу на промјену Устава коју сугерише Бакир Изетбеговић, стављајући се на његову страну, Додик је поновио да је високи представник "требало давно да оде", а да ништа није ново ни у томе што је на страни Бошњака, јер иза њега стоји политичка моћ са Запада.

- Чим је опозиција из Српске ушла у органе БиХ, почео је Инцко да се јавља. Прије тога био је 'ушуткан' и није се јављао двије-три године, нигдје га није било, подсјетио је Додик и констатовао да ништа није ново ни у томе што је на страни Бошњака, јер иза њега стоји политичка моћ са Запада.

МЕЂУНАРОДНИ ФАКТОРИ НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД КОСОВА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да међународни фактори неће одустати од Косова и да је то велика геостратешка политичка игра у којој су они хтјели да овладају одређеним геостратешким позицијама и природним богатствима.

- Мислим да морамо да говоримо језиком чињеница - једно је емоција за Косово, а друго - да међународни фактори неће одустати од Косова. Све ово, на основу тенденција које постоје и начина на који ради међународна заједница, прије свега Европа, а многе такве ствари су рађене и овдје, али у обрнутом смјеру - јачања централизације БиХ и смањења наше економије, говори о томе да међународни фактори неће напустити Косово, истакао је Додик.

Он је у интервјуу за Електронске новине Андрићевог института "Искра" рекао да Срби на Косову живе у сталном страху, те додао да не жели да шаље лошу поруку Србима који тамо живе вијековима, али да је чињеница да су они драматична мањина у политичком смислу и у времену које долази све више и више ће губити права, не само на политички ангажман, него и права на живот.

- Реално гледано, прије него што је Косово прогласило такозвану независност, знало се за идеју да се уједине Албанија и Косово. Значи идеја није нова, него је стара и она подразумијева нешто што можда нас управо иритира, али када погледате на развој догађаја у будућности, реалнија је идеја да се Косово споји са Албанијом, него да се интегрише са Србијом, каже Додик.

Он је оцијенио да сви Срби морају постати свјесни свега тога. "Тачно је да је Косово колијевка српског народа, али ми морамо да видимо како ћемо се историјски задржати на Косову. У том неком смислу, ми треба да се задржимо на Косову, али морамо исто тако да знамо и да видимо да тамо немамо више никакве ингеренције и да су Срби драматична мањина која ће временом бити све драматичнија", упозорио је предсједник Српске.

На констатацију да је општи утисак да са српске стране нема никога спремног да изговори идеју о спајању Србије и Српске, док се на међународној сцени чују поруке албанских политичара о спајању Албаније и Косова, Додик је рекао да је увјерен у идеју веће интеграције Срба, која ће се временом остваривати и бити сасвим нормална.

- Зашто би за Албанију и Косово било 'у реду', а није фер ако Срби траже уједињење? Ево, ја кажем да историјски комплетан Балкан може да се ријеши управо на тај начин и увјерен сам у ту идеју веће интеграције која ће се временом остваривати и бити сасвим нормална..., истиче Додик.

Додик је нагласио да Српска и Србија морају афирмисати своје јединство.

"Као што ће се интегрисати /самопроглашено/ Косово и Албанија, на неки начин, можда ће они суштински постати једна земља, а никада неће рећи да јесу, тако и ми морамо имати што више наших заједничких националних функција и стално их афирмисати", наводи предсједник Српске, оцјењујући позитивним то што је Српска успјела са садашњом Владом Србије да договори да се заједно обиљежава један број националних датума из прошлости.

Подсјетивши да Стејт департмент штити интерес сваког Американца, гдје год да се он налази, предсједник Српске је оцијенио да је сасвим логично да и званични Београд у сваком смислу, и државном, и правном и политичком, штити Србе ма гдје се они налазе, а то значи да штити и историју, па и историју страдања.