latinica  ћирилица
22/04/2015 |  10:18 | Аутор: Агенције

Додик отпутовао у Јереван

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отпутовао је данас Јереван гдје ће присуствовати манифестацијама посвећеним обиљежавању стотину година од геноцида над Јерменима.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: Сенссервис
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: Сенссервис

Додик је у Јереван, гдје ће боравити до 24. априла, отпутовао на позив предсједника Јерменије Сержа Саргсјана, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Додик је недавно у Народну скупштину РС упутио текст декларације о признавању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917. године.

"Српски народ Републике Српске, као слободарски народ који је у Првом свјетском рату изгубио једну трећину радно способног становништва и огромна природна и материјална богатства, солидарише се с настојањима јерменског народа и подржава га у настојању да се историјска неправда призна као геноцид за покољ почињен над Јерменима током распада Османског царства", навео је тада Додик.

Усвајањем ове декларације парламент Српске би се у име РС заузео за, како се наводи, поштовање људских права, међународног кривичног права, али и подсетио на незастаривост злочина против човечности и допринео борби против негирања геноцида.

Геноцид над Јерменима, познат и као јерменски холокауст, односи се на присилну масовну депортацију и смрт више од милион Јермена током младотурске власти између 1915. и 1917. у Османском царству.