latinica  ћирилица
22/04/2015 |  10:23 | Аутор: СРНА

Стабилизација ситуације у Македонији

У Македонији је данас мирно након што је јуче група од четрдесетак маскираних и наоружаних особа са ознакама ОВК на неколико сати запосјела караулу у селу Гошинце на сјеверу земље.

На подручју Гошинца, на граници ка Косову, македонске безбједносне снаге пребациле су већи број полицијских и војних оклопних транспортера, а полицијски хеликоптер нагледа то подручје.

Медији јављају да на терену није забиљежено присуство наоружаних група.

Инцидент у Гошинцу, који је македонско Министарство унутрашњих послова окарактерисало као терористички напад на Македонију, изазвао је лавину реаговања на социјалним мрежама.

На Фејсбуку је забиљежена дубока подијељеност по партијском кључу, али не и по етничком, јавили су медији.

Тврдњу македонских власти да је у караулу упало 40 наоружаних маскираних особа, највјероватније с Косова, демантују странке и појединци који догађај оцјењују као покушај премијера Николе Груевског да скрене пажњу јавности на ескалацију политичке кризе у Македонији.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов, предсједник Собрања Трајко Вељановски и премијер Никола Груевски одржали су синоћ састанак на коме је размотрена актуелна безбједносна ситуација у земљи.

Овом састанку, који је сазвао предсједник Иванов, присуствовали су и министри одбране и унутрашњих послова Зоран Јолевски и Гордана Јанкуловска, директор Управе за безбједност и контраобавјештавање Сашо Мијалков и начелник Генералштаба Македонске војске Горанчо Котески.