latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:10 | Аутор: СРНА

Сарајево: Конференција "Дијалог за будућност"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и резидентни координатор УН у БиХ Јуриј Афанасијев потписали су данас у Сарајеву Декларацију Платфоме дијалога.
Потписивање Декларације Платфоме дијалога - Фото: СРНА
Потписивање Декларације Платфоме дијалогаФото: СРНА

Декларација је потписана у оквиру конференције "Дијалог за будућност", којој су присуствовали и чланови Предсједништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић.

Предсједништво БиХ, које је иницијатор овог пројекта који проводе три агенције УН, сматра да ће платформа дијалога служити за креирање заједничких политика институција на свим нивоима власти, цивилног друштва и других заинтересованих актера, као и за продубљивање партнерских односа између институција власти на свим ниовима и цивилног друштва.

Платформа треба да формулише и конкретне мјере чији је циљ одржив и социјално праведан економски развој и запошљавање, наглашавајући кључну улогу образовања и културе, те да повећа фокус на регионалну сарадњу и помирење.

"Захваљујући Предсједништву БиХ и УН, поново смо сви заједно отворили причу о помирењу, и то је веома добро, укључујући и неопходност дијалога о различитим питањима и погледима, уз пуно међусобно уважавање других и другачијег, без вријеђања и дискриминације", рекао је Иванић.

Он је истакао да треба охрабрити младе у БиХ да се снажније укључе у борбу за своју будућност, првенствено на пољу образовања и културе, а да при томе, власти овим и сличним пројектима обезбиједе финансирање њихових активности.

"Надам се да ће се мади све више бавити будућношћу, и то је позитивна ствар, коју ће Предсједништво БиХ свесрдно подржавати", поручио је Иванић.

Афанасијев је нагласио да општи пројекат "Дијалог за будућност" садржи 40 конкретних пројеката, и то 16 из области културе, 13 о младима и 11 из области образовања, чија укупна вриједност износи више од милион и по КМ.

"Ми на овај начин желимо да креирамо платформу за дијалог о свим битним питањима будућности БиХ и њених грађана, младих посебно", навео је Афанасијев.