latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:20 | Аутор: СРНА

Голићева подржала активности грађана Новог Града (ВИДЕО)

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић подржала је активности грађана Новог Града и сусједних општина да спријече одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Голићева се нада да ће на хрватској страни превладати разум да би се избјегла међународна арбитража као крајња инстанца.

Она је најавила да ће, поводом незваничних информација да је почело одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, Министарство тражити званичне информације од Хрватске.

"Ријеч је о отпаду који ниједна чланица ЕУ не жели на својој територији и беспредметно је разговарати о посљедицама по здравље људи у случају да буде одлагано у непосредној близини општине Нови Град", рекла је Голићева новинарима у Новом Граду, послије састанка са начелником општине Сњежаном Рајилић.

Голићева је нагласила да су у вези са овим питањем обавијештене све надлежне институције у БиХ.

Рајилићева је рекла да је од ресорног министарства затражила да Народна скупштина Републике Српске усвоји декларацију као израз политичке воље којом ће задужити представнике Српске у заједничким институцијама БиХ да зауставе изградњу одлагалишта радиоактивног отпада и започну преговоре са Хрватском да би били задовољени услови обје стране.

Она каже да ће од Регулаторне агенције за радијацијску и нукеларну безбједност БиХ тражити да се утврди да ли на подручју општине Нови Град може да буде инсталисан уређај за мјерење зрачења, јер је становништво узнемирено.

Рајилићева је најавила да ће настојати да данас присуствује сједници локалног парламента у сусједном Двору на хрватској страни чија је тема одлагање радиоактивног отпада на територији те општине.

"Учинићемо све што буде потребно, чак ћемо и протестовати само да би спријечили одлагање радиоактивног отпада у нашој близини", поручила је Рајилићева.

Она је поновила да није испоштована процедура за избор локације за одлагалиште радиоактивног отпада када је ријеч о густини насељености и навела да на ријеци Уни није "кинески зид" који ће спријечити утицај зрачења на становнике с друге стране границе.

Предсједник општинског Форума за безбједност Мирко Лукић рекао је да је петицију против одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори до сада у Новом Граду потписало 5.000 људи и да се ова активност наставља.

Прикупљање потписа против одлагања радиактивног отпада на Трговској гори у општини Двор у Хрватској почело је 10. априла. Локација, која је изабрана за одлагалиште, ваздушном линијом удаљена је мање од два и по километра од границе са Новим Градом.