latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:28 | Аутор: Агенције

Хрватска предсједница одала почаст жртвама у Јасеновцу

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић посјетила је јутрос Спомен-подручје Јасеновац да би одала почаст жртвама, саопштено је из њеног Кабинета.

Том приликом, уписала се у књигу утисака, у коју је уписала да је управо у овим тренуцима, на данашњи дан прије 70 година, почео пробој из јасеновачког логора.

"Поклањам се жртвама и исказујем дубоко поштовање према људима који су овдје мучени и убијени. То су људи који имају своја имена и презимена, који су имали своје породице и домове, свој идентитет, своје жеље и наде, своје снове, све оно што сваку особу чини непоновљивом", навела је хрватска предсједница.

Осудила је злочине мучења и убијања која су се у Јасеновцу догађала.

"Идеологија која је узроковала ове злочине морално је и правно осуђена. Та политика била је воља режима који се везао уз нацистичко-фашистичку Осовину и на нечастан начин искористио легитимну жељу хрватскога народа за својом државом. Ово је стратиште опомена и нашем времену да одлучно чувамо тековине слободе, демократије, људских права и уважавања различитости", навела је, између осталог, Колинда Грабар Китаровић.