latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:36 | Аутор: Б92

РТ: Сукоб САД и Русије до 2024. године

САД очекују да се сукоб са Русијом настави до 2024. године и да се он прошири на што више страна, а уз то жели да обезбједи подршку својих савезника из ЕУ.

Раша тудеј преноси наводе италијанског листа Ла Стампа који наводи да је план акције направила Селест Валандер, асистенткиња предсједника Барака Обаме и да је тај план прослијеђен владама европских земаља како би могле да ускладе своје дјеловање.

У документу се наводи да америчке дипломате сматрају да је Русија промјенила свој положај после колапса Совјетског Савеза и да сада покушава силом да брани своје националне интересе.

“Промјена је персонификована кроз предсједника Владимира Путина, који ће остати на власти бар до 2024. године. Промјене су постале очигледне развојем конфликта у Украјини, али су се прошириле од 2008. године када је Русија војском напала Грузију због Јужне Осетије“, наводи се из Вашингтона.

Ла Стампа наводи да је Вашингтон ријешен да утиче на Русију санкцијама и притисцима док њену околину помаже у економском смислу.

“Актуелне санкције нису толико усмјерене на руску економију, колико на пријетњу да би могле да буду појачане“, пише Ла Стампа.

РТ наводи да оваква стратегија САД није уопште примјећена у Москви, што се види у годишњем извјештају Министарства спољних послова у ком се наводи да САД спроводе систематску опструкцију Русије и жели да оштети њену економију кроз блокаду кредита, трансфера новца и дестабилизацију пословног окружења.

У извјештају је наведео и да су земље ван ЕУ из региона, попут Србије и Турске, приоритетни партнери Русије у тренутној ситуацији.