latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

"Тајм" сврстао Марин Ле Пен међу 100 најутицајнијих у свијету

Амерички магазин "Тајм" сврстао је лидерку француске крајње десничарске странке Национални фронт Марин Ле Пен међу сто најутицајнијих људи у свијету, што она види као признање да је њена партија у успону.

"Тајм" је Марин Ле Пен именовао као једну од лидера свјетске категорије, заједно са америчким предсједником Бараком Обамом, руским предсједником Владимиром Путином и кубанским шефом државе Раулом Кастром, као и папом Фрањом.

То, према њеним ријечима, показује да се ФН озбиљно схвата на међународном плану и да би једног дана ова некада маргинална протестна странка, коју је основао њен отац Жан-Мари Ле Пен, могла да дође на власт, преноси АФП.

"Можда ће за пар мјесеци доћи до великих промјена у Француској", рекла је она јуче стигавши на гала вечеру приређену у част добитника награда часописа "Тајм".

Марин Ле Пен је изразила одушевљење што је једина представница француског политичког свијета на додјели награда америчког часописа, чији је један од лауреата и француски економиста Тома Пикети.

Она је изјавила да је поносна на своју земљу и на милионе француских гласача који више не гласају за традиционалну љевицу и десницу.

Марин Ле Пен је покушала да партију ослободи расистичке репутације откако је дошла на њено чело 2011, након чега је ФН забиљежио низ изборних успјеха, нарочито прошле године на европским изборима.

Лидерка ФН је тренутно у љутом спору са својим контроверзним оцем, који је недавно поновио своју тврдњу да су нацистичке гасне коморе биле само "историјски детаљ".