latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:43 | Аутор: СРНА

Васић: Највећи напредак остварен у борби против наркоманије

Полиција Републике Српске у протеклих 20 година највећи напредак је остварила у области борбе против наркоманије, чиме је створен предуслов да је и општи криминалитет знатно смањен, изјавио је директор Полиције Српске Гојко Васић.
Гојко Васић - Фото: СРНА
Гојко ВасићФото: СРНА

Васић је навео да су рађене многе истраге које превазилазе просторе Републике Српске, јер је проблем производње, дистрибуције и кријумчарења дроге увијек повезан са другим земљама.

- Процјењујемо да нема неких озбиљних жаришта у смислу да се развијају организоване групе које би могле прерасти у мафију, али организованих група које кријумчаре наркотике преко наших простора има, рекао је Васић у Бањалуци након отварања радионице о теми "Употреба специјалних истражних мјера у борби против злоупотребе дроге".

Он је навео да је раније овај простор захватао кријумчарски канал за хероин из Турске и Авганистана, али да је након 1990-их година тај канал преусмјерен на Бугарску и Румунију.

- То не значи да је помјерен мозак тих операција, који је по многим процјенама био Косово. Они и даље управљају кријумчарским каналима, али само се транспорт мијења, истакао је Васић.

Он је навео да су балканске земље и даље прва дестинација за кријумчарење кокаина из Јуже Америке, јер су слабије контроле робе уз коју се кријумчари ова дрога.

Васић је подсјетио да је полиција Републике Српске највећу количину дроге заплијенила прије десетак година, око 2.000 килограма кокаина.

Представник Министарства унутрашњих послова Словеније Силво Орешник оцијенио је да криминалистичка полиција МУП-а Српске ради на истом нивоу као полицијске агенције у земљама чланицама ЕУ, те да је посљедњих година МУП Српске достигао завидан ниво.

- Циљ радионице је не само да се пренесу искуства земаља ЕУ, него да се стекну и лична познанства, што ће олакшати будућу сарадњу, рекао је Орешник и констатовао да је сарадња са полицијом Српске веома успјешна.

Циљ радионице је и да се учесници упознају о савременим приступима у борби против илегалне трговине дрогом, те упознавање најбоље праксе ЕУ у употреби специјалних истражних мјера и софистицираним криминалним техникама организованих криминалних група.

Предавачи су из земаља чланица ЕУ - Словеније, Хрватске, Италије, Португала и Чешке, а радионицу организује МУП Републике Српске у сарадњи са Инструментом Европске комисије за техничку помоћ и размјену информација.