latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Мектић да се заинтересује за процесуирање убистава у И. Сарајеву

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изразио је очекивање да ће министар безбједности Драган Мектић бити заинтересован за резултате досадашње истраге у вези са убиствима у Источном Сарајеву и подстаћи Тужилаштво БиХ да, у најкраћем могућем року, процесуира извршиоце и налогодавце тих најтежих кривичних дјела.

Кошарац је навео да је Мектић у неколико изјава рекао да "нико неће бити заштићен, прескочен или заобиђен, да ће се ући у сваки предмет, те да је коначно дошло вријеме да се почну процесуирати лица одговорна за многа политичка убиства".

- Ако сам Вас исправно цитирао, вјерујем да то значи да ћете се, заједно са Тужилаштвом БиХ, озбиљно позабавити и случајевима убистава Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића, која су се, како Вам је вјероватно познато, десила у периоду од августа 1998. до септембра 2002. године у Источном Сарајеву, истакао је Кошарац у отвореном писму упућеном Мектићу.

Кошарац је навео да то од Мектића сигурно очекују и породице убијених, које више од једне деценије чекају правду.

Он је подсјетио да је, као делегат у Дому народа парламента БиХ, 29. априла прошле године поставио делегатско питање Тужилаштву БиХ у вези са поменутим убиствима и да на то питање никада није добио званичан одговор.

- Моје писмо предсједнику Високог судског и тужилачког савјета БиХ у вези с овим случајевима схваћено је као пријава и прослијеђено је дисциплинском тужиоцу ВСТС-а, који ме, такође, није обавијестио о било каквим активностима које је предузео против тужиоца или тужилаца надлежних за ове случајеве, додао је Кошарац.

Он је нагласио да је у директним контактима са представницима ВСТС-а БиХ добио потврду да су предмети убиства Ристе Југовића и Жељка Марковића од марта 2006. године у надлежности Тужилаштва БиХ, које, изгледа, нема намјеру да ове случајеве покрене с мртве тачке, упркос кредибилним информацијама да у полицијској истрази о тим случајевима постоје значајни помаци.

Кошарац је навео да су такве информације још у новембру 2013. године потврдили и званичници Сипе, саопштивши да су резултате истраге прослиједили Тужилаштву БиХ.

У отвореном писму Кошарац је нагласио да је с посебном пажњом пратио информације које су посредством медија пласиране у јавност након сусрета Мектића са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ Гораном Салиховићем почетком мјесеца у Сарајеву.

- Јавни сусрети тужиоца Салиховића са српским представницима у заједничким институцијама исувише су ријетки да не би били занимљиви, поготово онима који се годинама баве катастрофално лошим, рекао бих скандалозним резултатима правосуђа на нивоу БиХ, посебно кад је ријеч о процесуирању ратних злочина над Србима. Због тога изражавам жаљење што се, барем према садржају званичних саопштења након састанка, тужилац Салиховић и Ви нисте дотакли теме непроцесуираних ратних злочина над Србима, која, према мом мишљењу, представља једну од озбиљних пријетњи стању безбједности у овој земљи, наводи се у писму.

Кошарац је изразио жаљење ако је Мектић, као званичник Републике Српске у заједничким институцијама, пропустио ријетку прилику да Салиховића упозори на нерад, пристрасност, прикривање доказа и заташкавање најстрашнијих злочина над Србима.

- Жалим ако му нисте пренијели огромно незадовољство породица убијених и несталих Срба, од којих неке и дуже од двије деценије чекају правду и трагају за својим најмилијим, истиче Кошарац.

Он је нагласио да има право да сумња да је Мектић главном тужиоцу пренио чињеницу да је значајан број српских посланика у парламенту БиХ очекивао да ће се Тужилаштво БиХ барем мало професионалније односити према огромној количини озбиљних доказа о умијешаности Шефика Џаферовића у прикривање и непроцесуирање злочина над Србима, због чега већ мјесецима посланици СНСД и ДНС безуспјешно траже парламентарну расправу и одбијају да присуствују сједницама Представничког дома парламента БиХ којима Џаферовић предсједава.

С друге стране, Кошарац је изразио задовољство Мектићевим најавама да ће се Тужилаштво БиХ, заједно са Министарством безбједности БиХ и полицијским агенцијама које дјелују у оквиру тог министарства, озбиљно позабавити организованим криминалом, корупцијом, борбом против тероризма и, посебно, санкционисањем оних лица која се незаконито придружују страним војним, паравојним и терористичким организацијама.