latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:04 | Аутор: СРНА

Савчић: Наставак кампање Тужилаштва БиХ против Срба

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да објављивање списка Агенције за истраге и заштиту БиХ на којем се налази око 200 Срба који су, наводно, починили ратни злочин током рата у општини Котор Варош представља наставак кампање Тужилаштва БиХ против Срба у процесуирању ратних злочина.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА


- Већи дио јавности није упознат са тим да су већ цијеле општине и општинска руководства из ратног периода овим обухваћена, тако да је на дјелу процесуирање полицијских, војних и цивилних руководилаца општине Сански Мост, а годинама то траје у Приједору и Вишеграду, рекао је Савчић Срни.

Када је ријеч о најновијим дешавањима у општини Котор Варош, Савчић каже да је, према његовој процјени, ријеч о одређеним предистражним радњама, евентуалној идентификацији свједока и потенцијално осумњичених.

- Срби у Српској коначно морају упамет, да се организујемо и почнемо истом мјером враћати другој страни за њихове злочине над Србима. То не можемо урадити уколико свако не ради свој дио посла, него се сви бавимо политиком, упозорио је Савчић.

Савчић је рекао да је непроцесуирање ратних злочина над Србима великим дијелом посљедица српске неорганизованости и пропуста.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске на прошлој сједници усвојила низ закључака скупштинских одбора за безбједност и борачко-инвалидску заштиту којима се тражи измјена Закона о кривичном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција на нивоу Републике Српске и БиХ.

- Очекујемо да ће наредних мјесеци нешто морати да се дешава у вези са нашим захтјевима, у супротном мораће се доносити неке друге одлуке, закључио је Савчић.

Тривуновић: Узнемирујући списак за саборце

Предсједник Борачке организације Котор Варош Госто Тривуновић сматра да је списак Агенције за истраге и заштиту БиХ на којем се налази око 200 Срба који су, наводно, починили ратни злочин током рата у овој општини, узнемирујући за грађане и саборце.

- Ово што су урадили Сипа, Тужилаштво и Суд БиХ је нешто у шта човјек не може  да повјерује, што одудара од сваког права и правде, рекао је Тривуновић.

Он каже да је за Сипу немогуће да ухапси хрватске и муслиманске злочинце за које постоје тоне писаног и видео материјала, као што су Атиф Дудаковић и Сакиб Махмуљин, али је зато могуће хапсити људе за које нема никаквих аргумената да су починили ратни злочин.

- На том списку има много имена наших погинулих и умрлих сабораца, људи који уопште нису били на територији БиХ током рата, истакао је Тривуновић.

Он је рекао да Борачка организација Котор Вароша тражи од представника институција власти Републике Српске да што скорије испитају рад Сипе, Тужилаштва и Суда БиХ, јер се овако не може  даље радити и једнострано само Србе оптуживати и хапсити за ратне злочине.

- Ако ове институције наставе овако да раде, мислим да је потребно да се прибјегне отказивању послушности, закључио је Тривуновић.

"Прес Република Српска" објавио је да Агенција за истраге и заштиту БиХ, по налогу Тужилаштва БиХ, већ неколико мјесеци води истрагу у вези са ратним дешавањима у Котор Варошу и да је сачинила два списка на којима се налази око 200 имена, што је узнемирило становнике ове општине.

Лист наводи да је на списковима велики број појединаца који нису били ни на каквим функцијама током ратних дешавања, па чак и лица која током рата нису била, не само у Котор Варошу, већ уопште у БиХ.