latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:07 | Аутор: СРНА

Лавров: Подјела Украјине није прихватљива

Украјина треба да остане јединствена и подјела те земље није прихватљива, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: Beta/AP
Сергеј ЛавровФото: Beta/AP

"Желимо да у Украјини влада мир. За то је потребно сачувати јединствену и неутралну Украјину. Она се не може цијепати на комаде. Да би Украјина остала јединствена, треба да испуни обавезе у вези са децентрализацијом", изјавио је Лавров у интервјуу руским радио-станицама.

Лавров је рекао да амерички систем противракетне одбране представља јединствену пријетњу по Русију, али да је "Исламска држава" у овом тренутку највећи непријатељ.

Руски званичник додао је да је Москва полагала велике наде у предсједника САД Барака Обаму, али су послије његовог доласка на власт услиједили "многи нелогични ратови".

"Русија ће сарађивати са Хилари Клинтон, ако она буде изабрана за предсједника САД. Најважније је градити односе на прагматичној основи", рекао је Лавров, преноси "Спутњик".

Он је додао да Русија развија стратешко партнерство са Кином и да је то главна гаранција да ће односи ове двије земље бити чврсти и пријатељски.

Лавров је рекао да Москва поздравља одлуку коалиције на челу са Саудијском Арабијом да прекине војне операције у Јемену.