latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонски државни врх осудио инцидент, ОВК преузела одговорност (ВИДЕО)

Македонски државни врх осудио је инцидент који се у ноћи између понедјељка и уторка догодио на сјеверној граници те државе, када је 40 наоружаних и маскираних особа, највјероватније Албанаца, запосјело караулу у селу Гошинце, на сјеверној граници Македоније.

Државни врх је истовремено позвао на одговорно понашање свих друштвених фактора као и да се не дозволи злоупотреба настале ситуације у било ком циљу.

Како је саопштио Кабинет предсједника Ђорђа Иванова, на састанку врха македонске власти  констатовано је да надлежне институције предузимају све неопходне мјере и активности за расвјетљавање тог случаја, проналажење починилаца и њихово кажњавање.

- На састанку су биле размијењене почетне информације о нападу на караулу Гошинце, при чему је државни врх осудио инцидент на сјеверној граници Републике Македоније, наводи се у саопштењу.

Македонски државни врх је састанак одржао ноћас, након повратка премијера Николе Груевског из Брисела.

Састанку који је почео у поноћ присуствовали су представници надлежних институција за одбрану, безбједност и контраобавештајну дјелатност који су разматрали детаље о том догађају.

Разговорима који су одржани у Кабинету предсједника, поред Иванова и Груевског присуствовали су предсједник Собрања Трајко Вељаноски, министар одбране Зоран Јолевски, министарка полиције Гордана Јанкуловска, директор Тајне службе Саша Мијалков и начелник Генералштаба Горанчо Котески.

ОВК преузела одговорност за упад у караулу

Извијесни командант Фљамури је у име ОВК преузао одговорност за упад у караулу у селу Гошинце, на сјеверу Македоније, и пребијање тројице од четворице полицајаца,објавио је македонски портал Пресс24.

Фљамури се обратио македонским медијима саопштењем у којем каже да су дискриминација и репресија над Албанцима у Македонији постали неиздрживи, те да декаденција, политичка нестабилност, економска и привредна дискриминација, као и социјални развој тражи поновно буђење ОВК.

Фаљамури истовремено позива све службенике, посебно Албанце, да одмах обуку униформе и да се "прикључе устанку".

- Позивамо на заказамо мјесто и војнике, да одмах стану на страну народа, а не на страну фашиста и олигарха који ће их одвести у смрт. Позивамо све политичке факторе да одмах замрзну своје политичке активности у Македонији, наводи се у саопштењу.

Упад у каралу, Фљамури назива првом побједом ОВК која, како каже, даје снагу за друге велике побједе.

- Албанце очекују боља времена. Очекујемо подршку свих Албанаца без обзира гдје се налазе, навео је Фљамури у саопштењу датирано јучерашњим датумом.