latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:45 | Аутор: СРНА

Словенија: Вето на нафтне бушотине?

Словенија би могла да стави вето на намјере Хрватске и Италије да црпе нафту и гас из Јадрана. Ресорни министар Ирена Мајцен упозорава да би Љубљана могла да ускрати спорне енергетске пројекте сусједних држава, ако се оцијени да они имају негативан утицај на Словенију.

"Иако су сусједне државе дужне да нас обавијесте о прекограничним утицајима тих пројеката - оне то нису учиниле, што говори да нас не сматрају једнако вриједним партнерима када се ради о инвестицијама на мору", наводи Мајценова.

Она намјерава да штити словеначко море пред опасношћу од посљедица могућих еколошких инцидената, који се могу догодити приликом црпљења нафте са платформи.

У том поступку могло би да дође до загађења словеначког територијалног мора - упозорава Мајценова.

Ако би инвестиције Хрватске и Италије биле настављене без сагласности Словеније, постоји могућност да Љубљана то пријави ЕУ.

Хрватска је на тражење Словеније доставила студију о пројекту кориштења угљика и водоника у Јадрану.

У Словенији траје јавна расправа о томе, а невладина еколошка удружења сматрају да студија "умањује потенцијалне еколошке опасности", ако се у Јадрану поставе нове платформе за нафту и гас.

Словеначка еколошка удружења до сада су сакупила 11.000 потписа за петицију против нових бушотина на Јадрану под мотом "СОС за Јадран - Спасимо заједничко море".