latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:24 | Аутор: Б92

Како "Исламска држава" контролише живот до детаља

Екстремисти ИД контролишу сваки аспект живота људи на територијама на којима врше превласт, од вођења школа до управљања фудбалским тимом, пише ЦНН.
ИД - Фото: CNN
ИДФото: CNN

Неки од званичних докумената ИД показују да ова група контролише апсолутно све: од редослиједа вакцинација дјеце, преко метода пецања, до различитих спорова на овој територији.

ИД себе види као посебну владу, посебну државу, која дјелује под посебним законом, иако је она најпознатија по својим “варварским активностима“.

Ајмен ал-Тамими, истражитељ који се бави Исламском државом, подијелио је са репортерима ЦНН-а неке документе који показују стварни начин живота на окупираним територијама.

Прошлог љета, борци ИД су успјели да упадну у град Мосул у Ираку. Једном када су преузели моћ, нове вође овог града су жељеле да покажу како могу да поврате стабилност и како се свакодневни живот може наставити.

Тако су најприје поново отворили Универзитет у Мосулу, иако је његов наставни план измењен радкално. Било је најављено да ће предавања започети у октобру.

Неки предмети били су укинути, учење о политици и демократији, менаџмент, туризам и археологија су забрањени.

“Забрана арехеологије није изненађење. Ми сада можемо да видимо како ИД уништава древне творевине. Они уништавају скулптуре, па и древне градове зато што доба њиховог настанка називају “периодом незања“. Забрана хотелског менаџмента и туризама у почетку звучи необично. Али, нема хотела у ИД. Сви су они заузети и затворени, или су изнајмљени или претворени у куће за становање“, каже Ајемн ал-Тамими.

Универзитет у Мосулу и даље има исте професоре, али сада и они посјећују различите сеансе и уче шта је прихватљиво за ИД, а шта не.

Здравствено одјељење ИД посједује болнице, намјењене свима који су болесни, не само рањеним борцима, имају породилишта и многе друге здравстевене установе.

“То је једна ствар која прави разлику између ИД и талибана, који на примјер забрањују вакцинисање. Што се тога тиче, ИД није примитивна. Такође разлика се види и у школству, код талибана је девојчицама забрањено школовање, у ИД то није случај. Међутим, њихово школовање је ограничено и могу се образовати док не напуне 15 година“, каже ал-Тамими.

ИД је, како се наводи, и позаната по томе што брине о околини, тако да је одређен само посебан начин за на пример пецање.

“Генерално важна ствар везана за ИД је да они желе да становницима себе представе бољим него што су то били њихови претходници. На пример, у Сирији прва ствар коју су урадили је да су спустили цијене хљеба. На тај начин они освајају становништво“, наглашава ал-Тамами.

Како он наводи, фудбал може да се игра, коцкање је забрањено, док билијар и шах “не доносе корист муслиманима“.

“Они желе да покажу да су они морални ауторитет“, закључује ал-Тамами.