latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:36 | Аутор: ТАНЈУГ

На Дан сјећања, одата почаст жртвама Старог сајмишта

На Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту, мјесту некадашњег логора током Другог свјетског рата данас су положени вијенци и одата почаст жртвама у оквиру обиљежавања Дана сјећања на жртве холокауста и геноцида.
Београд: Дан сјећања на жртве холокауста и геноцида - Фото: ТАНЈУГ
Београд: Дан сјећања на жртве холокауста и геноцидаФото: ТАНЈУГ

Организатор комеморативне церемоније била је Влада Србије, а вијенац на Споменик  положио је министар одбране Братислав Гашић, истакавши да се не смије заборавити све што се дешавало у овом али и осталим логорима смрти.

"Одајемо почаст страдалима и подсјећамо ко су били крвници а ко су и зашто биле жртве", рекао је Гашић подсјетивши да су на простору логора Старо сајмиште, током Другог свјетског рата на најбруталнији начини убијани Срби, Јевреји, Роми...

Он је навео и да је "Старо сајмиште, један од првих концентрационих логора у Европи, био један од најсуровијих логора у коме су Срби, Јевреји, Роми брутално убијани само због вјере, само због тога што су били антифашисти..."

"Сваки трећи човјек који је ушао у Старо сајмиште није из њега изашао, а они остали послати су на пут без повратка у логоре смрти Бањица, Трепча, Јасеновац, у логоре у Њемачкој, Пољској, Аустрији...", подсјетио је Гашић.

Он је рекао и да су на подручју Београда постојала још три логора али да "ми нажалост ни данас немамо ниједан меморијални центар - мјесто где би млади сазнали све о холокаусту, о томе шта су доживјели наши преци...". "То ће иницијативом која је већ покренута захваљујући Влади Србије и представницима Града Београда, увјерен сам, бити и промијењено", рекао је Гашић.

Према његовим ријечима, не смијемо препустити забораву страдале како би се подсјетили сви који живе у Србији али и они који долазе из иностранства на велику жртву коју смо имали током антифашистичке борбе у прошлости.

Вијенце на Споменик положили су и преживјели логораши, чланови порадица страдалих, представници дипломатског кора, Савеза јеврејских општина, Удружења Рома...

Дан сјећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату, обиљежава се у спомен на 22. април 1945. године.

 Тог дана је група од 1.075 преосталих логораша кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127  домогло се слободе.

Према процјенама, које је на основу првих ексхумација извршила државна комисија ФНРЈ, а које је потврдио и Центар "Симон Визентал", у јасеновачким логорима  нестало је 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.