latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Ивановићев адвокат: Лакрдија са свједоцима

У наставку суђења петорици Срба, међу којима је и лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић , данас је саслушан Шаип Цанхаси, први свједок по другој тачки оптужнице за догађај из фебруара 2000. године који није имао нема никакава сазнања о томе.
Оливер Ивановић - Фото: Бета
Оливер ИвановићФото: Бета

Свједок Цанхаси је одговарао на питања тужиоца у вези са догађајима у Косовској Митровици 3. фебруара 2000. године када је, према наводима оптужнице, у овом граду убијено 10 Албанаца.

Цанхаси је рекао да је 3. фебруара 2000. године у врата стана у сјеверном дијелу Косовске Митровице у коме је био са женом, нешто прије 20 сати испаљено шест до осам хитаца и да су неки погодили његову супругу која је, како је навео, умрла три минута послије тога. Затим је у стан упало неколико људи у цивилу.

Цанхаси је рекао да је за Оливера Ивановића чуо, али да није имао контакт са њим и да га тог дана, 3. фебруара 2000. године није видио.

Што се тиче осталих оптужених Срба, свједок је рекао да је за Драгољуба Делибашића чуо, али да га није познавао. Александра Лазовића свједок такође не познаје, као ни Небојшу Вујачића, док Илију Вујачића зна из виђења.

Ивановићев адвокат Небојша Влајић изјавио је да се наставља лакрдија са свједоцима који немају сазнања о догађајима за које их тужилац предлаже да свједоче.

- Наставља се она лакрдија која је трајала и ова претходна три или четири. Јавни тужилац је предложио свједока који о догађају нема никакава сазнања, који је сам рекао да ништа није видио већ је цијели дан провео у стану иза затворених врата. То није нова чињеница, то смо знали и до сада и ипак га је јавни тужилац предложио и потрошио читав дан, а подсјетићу да је за овог свједока имао одобрена два дана, а није имао шта да га пита ни једног дана, рекао је Влајић додајући да се суђење наставља невјероватно спорим темпом док су окривљени у притвору.

Данашњи свједок је био први који је требало да свједочи о догађају који се десио у фебруару 2000.године. Ту ће јавни тужилац као и у првом догађају такође имати неколико десетина сведока али не можемо да знамо колико их је. Међутим, потпуно сам сигуран да су сви свједоци као и за онај претходни догађај потпуно некредибилни и неувјерљиви. То је овај први данашњи свједок и показао", истакао је Влајић.

Бранилац Драгољуба Делибашића, адвокат Миодраг Бркљач сматра да тужилац неће моћи да овако одржи оптужницу.

- Оно што је до сада тужилац показао што се тиче квалитета доказа, он не стоји сјајно односно, не стоји тако да може да се нада да ће ова оптужница да му опстане. Прецизније речено, ми смо прилично сигурни да он неће моћи са својим доказима да ову оптужницу одржи онако како је замислио, рекао је Бркљач.

Он је истакао и да притвор петорици Срба предуго траје.

- Што се тиче притвора, 'прешла је дара меру' јер притвор траје прилично дуго времена. Ако би се овим темпом наставило и ако би овом динамиком ишло саслушавање свједока онда ми стварно не видимо гдје је овоме крај, нас ће овдје затећи дубока јесен а можда и сљедеће прољеће ако ово буде овако ишло, казао је Бркљач.

Он је рекао да одбрана ипак очекује да ће се створити услови да судско вијеће размисли о приједлозима за укидање притвора.

- Имамо очекивање да би, ако би се ово овако наставило, и веће које суди овај предмет, а које за сада веома коректно води овај процес, да би и код већа могла да сазри одлука и мишљење да овде није све тако како је у оптужници представљено него да ипак ствари стоје мало другачије и да ће се једног тренутка можда створити услови да веће озбиљно размисли о нашим приједлозима за укидање притвора. Тај моменат још нажалост није дошао али се ми искрено надамо да ће брзо до тога да дође, казао је Бркљач.

Одбрана није имала питања за данашњег свједока, као ни судско вијеће.

Суђење се наставља сутра када ће свој исказ дати сведок тужилаштва Гани Ђака.