latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:02 | Аутор: Агенције

Брисел покренуо истрагу-Гаспром: Оптужбе су неосноване (ВИДЕО)

ЕУ је покренула данас истрагу против руског енергетског гиганта "Гаспрома" због кршења правила о конкурентности.
Комесарка ЕУ за конкурентност Маргарете Вестагер - Фото: AP
Комесарка ЕУ за конкурентност Маргарете ВестагерФото: AP

Европски комесар за конкурентност Маргрете Вестагер рекла је да би понашање "Гаспрома" у чланицама ЕУ у централној и источној Европи, гдје понекад скоро потпуно контролише гасно тржиште, може прерасти у злоупотребу доминантног положаја.

Она је нагласила да је покренута истрага о продајној политици "Гаспрома" широм источног дијела ЕУ, од Естоније на сјеверу до Бугарске на југу.

Притужбе су усмјерене на три главна питања - спречавање прекограничног протока гаса ка другим чланицама ЕУ, нефер наплата по већим цијенама и захтијевање задржавања контроле над гасоводима у замјену за гас.

Истрага је покренута у вријеме када је ЕУ већ увела више економских и политичких санкција Русији.

"Гаспром" има 12 седмица да одговори на оптужбе ЕУ.

ГАСПРОМ: ОПТУЖБЕ ЕУ НЕОСНОВАНЕ

Руски гасни гигант Гаспром сматра неоснованим оптужбе Европске комисије да покушава да доминира на тржиштима Европе, саопштила је компанија.

У извјештају Европске комисије обухваћена је само једна етапа спроведене антимонополске истраге и не подразумијева да је Гаспром крив за било какво кршење антимонопослких закона ЕУ, наведено је у саопштењу, које преноси Тас.

Компанија се строго придржава свих норми међународног права и законодавства земаља у којима група Гаспром послује, каже се у саопштењу. Поред тога, додаје Гаспром, принципи формирања цијена гаса одговарају стандардима, које примјењују и други произвођачи и извозници гаса.

"Очекујемо да ће у оквиру истраге на адекватан начин бити сачувана наша права и интереси који произилазе, како из права ЕУ, тако и из међународног права, као и да да ће се узети у обзир да је Гаспром ван надлежности ЕУ, да послује у складу са руским законодавством, да је њено функционисање од јавног значаја и да има статус стратешке организације под контролом државе", наглашава се у саопштењу.

Гаспром очекује да се ситуација ријеши у складу са договором постигнутим раније између владе Русије и Европске комисије о обострано прихватљивом рјешењу питања антимонополске истраге, саопштила је компанија.

ЛАВРОВ: НЕПРИХВАТЉИВЕ ОПТУЖБЕ ПРОТИВ "ГАСПРОМА"

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су оптужбе ЕУ против "Гаспрома" неприхватљив покушај да се ретроактивно примијене регулативе на раније уговоре.

"Сви важећи уговори `Гаспрома` са партнерима потписани су уз пуно поштовање правног режима који је тада постојао у ЕУ. Након што је ЕУ усвојила такозвани трећи енергетски пакет постоје покушаји, који се и даље настављају, да се ретроактивно примијене регулативе на старе уговоре", нагласио је Лавров.

Он је нагласио да је то "апсолутно неприхватљиво".