latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:04 | Аутор: СРНА

Звиздић: Активирање ССП-а важан искорак на путу европских интеграција

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас да одлука Европског савјета о активирању Споразума о стабилизацији и придруживању, који ће ступити на снагу 1. јуна, представља значајан искорак за БиХ на путу европских интеграција.

Ова одлука, оцијенио је Звиздић на конференцији за новинаре у Сарајеву, подиже односе између БиХ и ЕУ на много конструктивнији и садржајнији ниво.

Он је нагласио да, активирањем ССП, БиХ и ЕУ успостављају истински и формалан политички дијалог који ће се низом тијела која ће бити формирана у наредном периоду обављати у складу са динамиком реализације Споразума. "Кључно тијело биће савјет за стабилизацију и придруживање који ће бити састављен од представника ЕУ и Европске комисије, те и представника Савјета министара БиХ", објаснио је Звиздић.

Наводећи да је одлука о активирању Споразума изузетно битан моменат за БиХ на њеном путу европских интеграција, предсједавајући Савјета министара оцијенио је да ће ступањем на снагу ССП бити ојачана позиција БиХ у Европи, а посебно у региону.

Он је истакао да је задатак БиХ да врло озбиљно ради на провођењу ССП.

"Једним чланом Споразума обавезали смо се да ћемо га реализовати у року од шест година. Позивам све институције БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, те комплетно друштво и све грађане БиХ да заједно радимо и да то урадимо прије предвиђеног рока јер је наш кључни задатак добијање кандидатског статуса у току мандата ове власти, што отвара нову перспективу за БиХ", рекао је Звиздић.

ЗВИЗДИЋ: БиХ НЕЋЕ НА "ЦРНУ ЛИСТУ"

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да БиХ сигурно неће доспјети на "црну листу" Комитета Савјета Европе за спречавање прања новца.

"Ми сигурно нећемо доћи на `црну листу` Манивала, јер смо као Савјет министара предузели потребне активности да се то не деси", рекао је Звиздић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да су формирана нова тијела и именовани нови људи у сталне комитете за рад у институцијама које су у вези са Манивалом.

"Врло брзо ћемо у парламентарну процедуру упутити закон који је враћен Савјету министара и који ће задовољити све услове који су тражени од БиХ", додао је Звиздић.

Манивал је прошле седмице донио одлуку да БиХ упути на Групу за ревизију међународне сарадње због недовољног напретка у усвајању амандмана на Закон против прања новца.