latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:14 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина не проводи договорено

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је главно питање које оптерећује процес дијалога Београда и Приштине то што Приштина не проводи договорено када је ријеч о формирању заједнице српских општина.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је, представљајући Извјештај о напретку у дијалогу Београда и Приштине, навео да је Приштина напустила план провођења бриселског споразума и када је ријеч о стварању правног оквира за формирање заједнице српских општина и када ријеч о формирању ове заједнице.

"Ни један ни други елеменат плана провођења бриселског споразума, који су Хашим Тачи, тадашњи високи представник ЕУ Кетрин Ештон и тадашњи премијер Србије Ивица Дачић потписали у мају 2013. године још није остварен, не вољом Србије него неспремношћу Приштине да испуни оно на шта се писано обавезала", рекао је Ђурић на конфернецији за новинаре у Београду.

Он је навео да су фундаменталне препреке у провођењу бриселског споразума и недостатак лидерства међународне заједнице на терену, која запушта низ проблема, као и стално настојање Приштине да питање статуса наметне у теме које се односе на нормализацију живота на Косову и Метохији.

Ђурић је истакао да је Србија испунила све обавезе у провођењу бриселског споразума и поручио да је формирање заједнице српских општина предуслов за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Србија је своје обавезе у потпуности провела и показала јасну и недвосмислену вољу да фундаментално нормализује односе са Приштином, али та нормализација данас води преко формирања заједнице српских општина. Очекујемо да ЕУ не буде само `олакшавач` у тим преговорима", рекао је Ђурић.

Ђурић изненађен изјавом Луначек

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да би неко требало да се заинтересује за злочине против Срба у покрајини.

Он је изјавио да умјесто о укидању пресуде против Хашима Тачија, било неупоредиво корисније да се неко заинтересује за одговорне за злочине против Срба на Косову и Метохији.

Одговарајући на питање о изјави европске посланице Улрике Луначек да Србија треба да поништи пресуду против шефа косовске дипломатије, Ђурић је рекао да је прилично изненађен таквом изјавом и да не зна да ли је у складу са европским стандардима да се коментаришу судске одлуке, а још мање налози тужиоца за ратне злочине.

Он је навео да је ријеч о пуноважним одлукама правосудних институција у Србији, наводећи да је Београд обавијестио покрајинске власти да су оне на снази и да је посвећен њиховом спровођењу уколико буде потребе за тим.

"Како никоме од оних који данас постављају таква питања, попут Луначек, није пало на памет да се заинтересују да ли је можда такозвана терористичка ОВК починила неке ратне злочине на Косову и Метохији", рекао је Ђурић.

Умјесто питања о укидању пресуде Тачију, навео је Ђурић, било би неупоредиво корисније да се неко заинтересује за расветљавање судбине хиљада несталих на Косову и оних који су одговорни за протеривање 250.000 Срба и спаљивање десетине хиљада домова, а који можда и данас сједе на неким одговорним позицијама у Приштини.

Ђурић је казао и да коментарисање судских одлука није нешто што је у домену политичара, нарочито не оних који ни сами нису били свједоци ратних дешавања 1999. године на Косову.