latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:45 | Аутор: СРНА

Њемачки послодавци задовољни медицинарима из БиХ

Делегација Агенције за рад и запошљавање БиХ боравила је од 14. до 16. априла у посјети Савезној агенцији за рад Њемачке с циљем рјешавања спорних питања у вези са провођењем Договора о запошљавању медицинских радника из БиХ на пословима његоватеља у Њемачкој.

Током сусрета било је ријечи о сарадњи у оквиру провођења "Трипл вин" програма за 2015. и 2016. годину и сагледавање могућности за склапање споразума за друга занимања која су дефицитарна на тржишту рада Њемачке, саопштено је из Агенције за рад и запшљавање БиХ.

Захваљујући позитивним утисцима њемачких послодаваца, те реалним потребама на њемачком тржишту рада одлучено је да се током 2015. и 2016. године настави програм запошљавања медицинских радника са средњом стручном спремом у Њемачкој, те да се истовремено настави са програмом запошљавања особа истих квалификација код познатог послодавца.

На састанку замјеника директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Жељка Рајића и представника Савезне агенције за рад Каје Еилерс предложено је проширење досадашње сарадње.

Проширење сарадње било би тако да Агенција за рад и запошљавање БиХ добије сагласност да посредује у запошљавању особа са другим квалификацијама које су дефицитарна на тржишту рада Њемачке, а која су многобројна на евиденцијама незапослених у БиХ.

Према ријечима надлежних у Савезној агенцији за рад Њемачке, они су заинтересирани за проширење сарадње, те ће се у ове активности укључити и други надлежни органи у Њемачкој.

Током посјете Њемачкој делегација Агенције за рад и запошљавање БиХ посјетила је клинику у Бад Содену, гдје је запослено 14 грађана БиХ.

У разговору са руководством клинике и радницима из БиХ, представници Агенције су информисани како је провођена процедура запошљавања радника из БиХ на ову клинику, како се рјешавају практични проблеми око смјештаја, рада у смјенама, упознавања са особљем, припреме и полагања стручног испита за звање његоватеља у Њемачкој и друго.

У саопштењу се наводи да су сви радници из БиХ задовољни и условима рада и накнадом за рад.

Трећи дан делегација Агенције је имала састанак са представницима њемачке организације за међународну сарадњу о даљем провођењу "Трипл вин" пројекта.