latinica  ћирилица
22/04/2015 |  15:07 | Аутор: Блиц

"Навијачки Јунајтед" ушао у шесту лигу

Фудбалски клуб "Јунајтед оф Манчестер", основан 2005. од стране навијача Манчестер јунајтеда који се нису сложили са продајом славног клуба Американцу Малколму Глејзеру, направио је нови подвиг.
Јунајтед оф Манчестер - Фото: Getty Images
Јунајтед оф МанчестерФото: Getty Images

Кренуо је из десете лиге и ове седмице је послије новог корака - доспио међу шестолигаше, пише Блиц.

Када је почео са радом, чинили су га искључиво аматери, па су у њему играли шофер, службеници и керамичари, а када су увели и полу-професионалце, њихова највећа плата у клубу била је 100 фунти недјељно. Сада имају нове снове, јер су многе од њих - већ остварили.

Тим који је због љубави својих чланова назван и "мали Манчестер" успио је да у своје прве три сезоне преброди три ранга такмичења, али је онда таворио у седмој лиги, полу-професионалној. У њој је био час шести, час 13, да би пре три године, док је клуб организационо растао, почео да се пробија ка врху. Био је у прољеће 2013. трећи, у прољеће 2014. други, а по први пут ове сриједе његови чланови могу да кажу: "Шампиони смо седме лиге!". И јесу.

У уторак увече побиједили су Стоурбриџ са 1:0 пред 3.588 својих навијача, са којима су и прославили историјски успјех.

А имају их они неколико већ, и прије овог одласка на недостижних "+5" уочи посљедњег кола.

"Навијачки Манчестер" је желио да, "једног дана, када буде прикупио новац" изгради стадион у Нјутон Хиту, на мјесту на коме је пијре више од 130 година прву утакмицу одиграо Манчестер јунајтед. Таман када су ствари почеле да се дешавају у том правцу, град је одустао од подршке, мада су челници Манчестера најавили да би могли да помогну изградњу на неком другом мјесту. Сад, да ли је то било да се овај нови клуб не би тако олако доводио у везу са оним славним Јунајтедом, не знамо, али - "Јунајтед оф Манчестер" је настављао да живи. И да сања.

Сваки члан је дужан да плати годишњу чланарину од 12 фунти. То је око 17 евра. Толико мора да плати, а колико ће још да дода, као донацију, на свакоме је да одлучи. Но, колико год да поклони клубу, један члан и даље има само један глас када се одржавају састанци. Управу чине њих 11 (прави тим), које остали чланови клуба претходно изаберу. Плаћени су само извршни директор и секретар клуба.

Сам клуб почива и на следећим принципима:

 - Клуб развија снажне везе са локалном заједницом, желећи да буде доступан свима, а да притом никога не дискриминише
, - Клуб се труди да, када је год то могуће, избјегне комерцијализам,
 - Клуб пристаје на спонзорске уговоре, али не и да спонзорски лого буде на дресовима,
 - Клуб је непрофитна организација.

Уз такве принципе, Јунајтед оф Манчестер је играо на терену, а ван њега се усправљао све више. Умјесто Нјутон Хита, изградња стадиона за око 4.500 људи почела је на пољани коју је Сер Едвард Тутал Бродхарст поклонио 1920. у знак побједе у Првом свјетском рату. И, изграђен је тај "Бродхарст парк", јер су навијачи сакупили више од пет и по милиона фунти, што путем својих дионица, што преко развојних фондова, што преко скупштине града, чак и путем једног озбиљног зајма.