latinica  ћирилица
22/04/2015 |  15:52 | Аутор: СРНА

Меморандум са кинеском компанијом за изградњу пута (ВИДЕО)

Директор предузећа Аутопутеви Републике Српске, Душан Топић, и замјеник генералног директора Групе за међународну економску и техничку сарадњу кинеске провинције Шендонг за Европу, Лиу Зиченг, потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању.
Бањалука: Потписан Меморандум с кинеском компанијом - Фото: СРНА
Бањалука: Потписан Меморандум с кинеском компанијомФото: СРНА

Меморандум се односи на сарадњу на изради студијске и пројектне документације и изградњу аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град, чија је прва фаза Бањалука – Приједор.

Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић, који је са премијерком Српске Жељком Цвијановић присуствовао потписивању, истакао је да се у Економској политици Влада Српске опредијелила за изградњу мреже аутопутева.

- У Републици Српској изграђен је аутопут Бањалука - Градишка, а у поодмаклој фази градње је дионица аутопута Прњавор - Добој. У плану су изградње дионица аутопута од Бањалуке према Млиништима, од Бијељине до Брчког, као и дио коридора 5 Ц - рекао је министар Трнинић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске уложила знатна средства у изградњу аутопутева.

Зиченг је навео да је укупна вриједност имовине Групе за међународну економску и техничку сарадњу кинеске провинције Шендонг 55 милијарди евра.

- Главне дјелатности наше компаније су инвестирање, изградња, одржавање и управљање аутопутевима, мостовима, пругама, лукама, као и транспорт и логистика. У Кини смо изградили, управљамо и одржавамо више од 3.000 километара аутопутева и запошљавамо 70.000 радника - рекао је Зиченг, напоменувши да ова компанија реализује пројекте у више од 100 земаља.

Топић каже да ће се са кинеском компанијом радити на изради студијске документације за изградњу аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град, чија је прва фаза Бањалука – Приједор, али и за градњу жељезничке пруге на овој дионици.

- Ако модел који договоримо буде успјешан, веома лако ћемо у реализацију укључити изградњу брзог пута од Приједор до Козарске Дубице и Доње Градине. Ова компанија промовише повољне кинеске кредите, а циљ нам је да резервишемо што више средстава из њиховог буџета за реализацију наших пројеката - рекао је Топић.